Nieuws28 sep '15 16:40

Oppositie wil hoorzitting over ProRail doordrukken

Auteur: Madelon Meester

Morgen is pas het grote debat over ProRail, maar de oppositie in de Tweede Kamer probeert staatssecretaris Mansveld nu alvast de duimschroeven aan te draaien. Nog voordat de staatssecretaris op de grill wordt gelegd, wil de Kamer een hoorzitting.

“De VVD en PvdA hebben dit verzoek geblokkeerd, omdat de twee partijen er niet veel zin in hadden”, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. “Nu komt er morgenochtend om 12 uur nog een procedurevergadering, dat is een foefje om toch de hoorzitting erdoorheen te kunnen jagen voordat het debat om 16.45 uur begint. De oppositie wil graag de topman van Strukton horen, die man zei dit weekend in De Telegraaf dat veel ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu overspannen zijn. En dat het echt niet beter gaat met ProRail als het weer bij het ministerie wordt geschoven."

Spanningen
De Strukton-topman sprak over spanningen op het ministerie, ambtenaren die spelletjes spelen, enzovoorts. “Dat wil de oppositie maar wat graag horen van deze grootste aannemer op het spoor. De VVD en PvdA blokkeren dat dus”, zegt Stans.

 

Zwaar
Mansveld heeft het zwaar. Voor aanvang van het debat van morgen begint, moet ze eerst nog veel documenten en antwoorden naar de Kamer sturen. “Er zijn 77 vragen gesteld en veel documenten opgevraagd als brandstof voor het debat van morgen”, zegt Stans. “Mansveld zal het morgen erg zwaar krijgen. Veel zal afhangen van de rechte rug van de eigen PvdA-fractie. VVD steunt de PvdA, maar heeft Mansveld al onder curatele gesteld: ze mag geen misstap meer maken. PVV dreigt met een motie van wantrouwen en SP zei eerder al dat Mansveld zelf moet opstappen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen