Nieuws27 jan '15 06:52Aangepast op 27 jan '15 08:59

OM onderzoekt eigen rol in zaak moord Els Borst

Auteur: BNR Webredactie

De verdachte van de moord op Els Borst, Bart van U.,  is al eerder veroordeeld, maar nooit behandeld voor zijn psychose èn er is geen DNA bij hem afgenomen.

Foto: ANP. Hoofdofficier van Justitie Johan Bac
Foto: ANP. Hoofdofficier van Justitie Johan Bac

Het OM maakte gisteravond zèlf bekend dat er een onderzoek komt naar de gebeurtenissen rond de verdachte. 
Dat zegt Henric Rebel, persofficier van het OM in Rotterdam. "We hebben vastgesteld dat na zijn veroordeling in 2012 er geen DNA is afgenomen." Terwijl bij dit soort gevallen het standaard wel wordt gedaan. "En dat begint met het uitsturen van een oproep aan de verdachte om DNA op te nemen. En we hebben geconstateerd dat die oproep nooit is uitgestuurd."

Bart van U. werd in 2011 opgepakt wegens verboden wapenbezit. Hij liep rond in een kogelvrij vest en had twee vuurwapens bij zich, uit angst dat hij doelwit zou worden van een aanslag door moslimextremisten. Het OM drong aan op behandeling van de man, maar Van U. wist daaraan de ontkomen door in hoger beroep en in cassatie te gaan. Hij werd veroordeeld voor drie jaar cel, maar de Hoge Raad wees de zaak uiteindelijk terug naar het Hof. In afwachting van zijn definitieve straf kwam hij vrij.

Bart van U. werd afgelopen 12 januari gearresteerd op verdenking van de moord op zijn zus, twee dagen eerder. Toen zijn DNA werd afgenomen vond justitie een match met sporen die zijn gevonden in het huis van Els Borst. Zij werd vorig jaar februari vermoord in haar huis in Bilthoven.

Onderzoek
Anton van Kalmthout, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Tilburg, vindt het verstandig dat het OM een onderzoek instelt. "Want je kunt beter zelf initiatief nemen als er mogelijk fouten zijn gemaakt en een onderzoek toezeggen, dan dat je in de verdediging wordt getrokken doordat de feiten, die toch bekend zullen worden, door andere naar voren worden gebracht."

 

Gerelateerde artikelen