Nieuws6 aug '15 14:47Aangepast op 6 aug '15 15:34

Doden door bomaanslag in Saudische moskee

Auteur: BNR Webredactie

Zeker dertien mensen zijn om het leven gekomen toen iemand zichzelf vanochtend opblies in een moskee in de Saudische plaats Abha. Dat heeft het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

Volgens de Arabische zender al-Jazeera zijn de slachtoffers allen lid van een Saudische veiligheidsdienst, waartoe de moskee behoort. Zeker dertig mensen zijn gewond geraakt toen de dader zijn bomgordel tot ontploffing bracht.

Wie er achter de aanslag zit, is nog onduidelijk. "Maar de kans is groot dat het om een aanslag gaat van IS", zegt Tiest Sondaal, professor aan de King Fath University in Saoedi-Arabië. "IS heeft dit jaar al meerdere zelfmoordaanslagen gepleegd in Saoedi-Arabië op moskeeën. In mei kwamen bij zo'n aanslag op een sjiietische moskee in het oosten van het land 22 mensen nog om het leven."

Dat de aanval ditmaal gericht is tegen veiligheidstroepen van de overheid kan volgens Sondaal voortkomen uit de arrestatiegolf die er de afgelopen maanden in Saoedi-Arabië heeft plaats gevonden. Hierbij werden meer dan vierhonderd IS-verdachten opgepakt die ervan werden verdacht aanslagen te hebben gepleegd op moskeeën, diplomatieke missies en overheidsgebouwen."

Toch valt volgens Sondaal ook niet uit te sluiten dat de aanslag ditmaal is gepleegd door Houthi-rebellen. Abha ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de grens met Jemen. In dat land geeft Saudi-Arabië leiding aan bombardementen op de rebellerende Houthi's.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen