Nieuws27 dec '13 16:06

2013 was topjaar voor Nederlandse musea

Auteur: Pieter van den Akker

Nog niet zo lang geleden schreeuwden musea moord en brand: door de bezuinigingen van de overheid zullen veel musea failliet gaan, dacht de branchevereniging toen nog. Maar het tegenovergestelde is waar: 2013 is een absoluut topjaar geweest, zegt Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging.

Het succes is niet alleen maar te danken aan de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam, zegt Weide op BNR. "Het afgelopen jaar was een piekjaar. We hebben de afgelopen vijf, misschien wel tien, jaar een stroom aan verbouwingen en nieuwbouw gehad in Nederland. En die is ook nog niet afgelopen, want volgend jaar gaat het verbouwde Mauritshuis open en het grote Nationaal Militair Museum. Maar de piek hebben we nu gehad in 2013. En dat is niet onopgemerkt gebleven."

Weide betwijfelt of het de musea lukt van 2014 een nog succesvoller jaar te maken, maar: "We vallen niet terug naar het niveau van voordat de nieuwbouw gepleegd werd."

Goed programma
De aantrekkelijkheid van musea zit volgens hem niet alleen in 'de nieuwigheid van de gebouwen'. "Het zijn ook gewoon heel fijne plekken om er te zijn. Verblijfskwaliteit is een belangrijke reden. En verder komt het natuurlijk aan op een heel goed programma."

Klik op het audiofragment in de gele balk om te luisteren naar het hele gesprek met Siebe Weide.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen