Nieuws2 jul '13 08:52Aangepast op 2 jul '13 14:43

Pensioenfondsen investeren miljarden in Nederland

Auteurs: Fleur de Bruijn en BNR Webredactie

Pensioenfondsen willen meer gaan investeren in Nederland. Het geld moet naar woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken gaan. Het CDA juicht het voornemen toe, maar vindt wel dat de overheid terughoudend moet zijn met het afgeven van garanties.

Vanmiddag spreken de pensioenfondsen met het kabinet over investeringen in Nederland. De fondsen vinden dat de overheid dan een deel van de risico’s moet dragen.

Garanties
Dit laatste stuit vooralsnog op verzet van het ministerie van Financiën. Ook oppositiepartij CDA pleit op BNR voor terughoudendheid van de overheid.

"Als de pensioenfondsen het geld investeren en de staat garandeert alles, dan is het eigenlijk gewoon staatsgeld dat in de pensioenkassen zit want dan kunnen ze geen verlies maken", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Wij vinden dat de staat heel voorzichtig moet zijn om extra garanties af te geven, ook al omdat ze meer dan 500 miljard aan garanties heeft afgegeven op de economie, het ESM en op de euroredding."

Portefeuille
Verder krijgt het initiatief van Omtzigt juist alle steun. "Ja, daar pleiten we al een jaar of vijf voor, dat de Nederlandse pensioenfondsen die tot vijftien jaar geleden meer dan de helft van hun beleggingen in Nederland hadden en nu nog minder dan 15 procent, iets meer gaan beleggen in Nederland."

Gezien de enorme pot geld die pensioenfondsen te beleggen hebben, denkt Omtzigt dat een kleine verschuiving in de portefeuille richting Nederland al een heleboel verschil zou maken.

Hypotheekmarkt
Pensioenfondsen zijn onder meer bereid te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Alle hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie zouden moeten worden ondergebracht in een nieuwe instelling, de Nederlandse Hypotheek Instelling. Pensioenfondsen zouden daarin moeten kunnen investeren.

Als het kabinet garanties afgeeft voor investeringen van pensioenfondsen heeft dat gevolgen voor de overheidsbegroting. Een besluit kan pas vallen in augustus, als het kabinet de begroting voor 2014 afrondt.

Oproep Samsom
Het plan is het resultaat van gesprekken tussen twee grote pensioeninvesteerders APG en PGGM die samen bijna de helft van het Nederlandse pensioenvermogen beheren (500 miljard).

Vorige week deed PvdA-leider Samsom nog een oproep aan de fondsen om meer in eigen land te investeren. Hij verwacht dat het kabinet ‘alle terughoudendheid laat varen’ om die investeringen mogelijk te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen