Nieuws2 nov '15 10:49

Het uitgelezen moment voor salarisverhoging

Auteur: Bas van Setten

Ze kosten veel tijd en geld, leiden tot frustraties en werken ook nog eens demotiverend. Reden voor steeds meer bedrijven om te stoppen met het jaarlijkse beoordelingsgesprek.

ANP
ANP

Een groot deel van werkend Nederland krijgt voor de jaarwisseling weer een letter of een cijfer opgeplakt, maar het oorspronkelijke doel van die jaarlijkse beoordeling raakt steeds verder uit beeld.

Echte doel
De werknemer motiveren en beter laten presteren, is eigenlijk niet wat er tijdens zo'n gesprek gebeurt, terwijl dat wel het doel zou moeten zijn", zegt Marianne van Woerkom, hoofddocent Human Resource Studies aan de Tilburg University.

Nu de onderzoeken met deze conclusies zich beginnen op te stapelen, geeft het bedrijfsleven navolging aan deze onderzoeken. Managers zijn minder tijd kwijt aan het invullen van formulieren. Daarnaast is inzetten op persoonlijke ontwikkeling goed voor de motivatie van werknemers.

Accenture
Judith Blenken Blijdenstein, directeur HR bij Accenture, pakt die gesprekken sinds begin dit jaar al anders aan. "In plaats van terugkijken op een lange periode richten wij ons veel meer op de toekomst. We voeren daarom het hele jaar door feedback- en coachingsgesprekken met werknemers." 

Salarisverhoging
Volgens Wim van Dam, trainer en consultant bij coachingsbedrijf Protion, is het door het afschaffen van eindejaarsgesprekken makkelijker om salarisverhoging te vragen. "Het gesprek vindt niet meer op een vast moment plaats. Daarom heeft de manager niet de opdracht gekregen om de salarisstijging beperkt te houden. Als je dus je eigen moment kunt kiezen om zo’n onderhandeling in te gaan, kun je meer ruimte creëren voor precies datgene wat je wilt. En je daarin dus vrijspelen van collega’s die ook een stukje salarisverhoging zouden willen hebben."

 

Gerelateerde artikelen