Nieuws14 jan '14 17:17

Originaliteit wordt steeds voornamer

Auteur: Pieter van den Akker

Ouders die hun baby's vorig jaar Sem en Tess hebben genoemd, waren niet erg origineel. Er werden in 2013 liefst 740 kleine Semmetjes en 774 Tessjes geboren. Namendeskundige Maarten van der Meer: "Ik zou kijken naar welke namen nu populair zijn en dan namen zoeken die er qua sfeer en klank een beetje op lijken."

Sem behoort al jaren tot de top. Waarom doet die naam het zo goed?
"Sem past allereerst in de Nederlandse trend dat mensen graag een korte, simpele naam willen die ook in het Engels goed is uit te spreken. Sem voldoet daar goed aan: één lettergreep, in alle talen goed te zeggen. Wat ook heeft meegespeeld is dat Wendy van Dijk haar zoontje een paar jaar geleden zo heeft genoemd. Mensen laten zich graag beïnvloeden door bekende Nederlanders, filmsterren, personages uit boeken, enzovoorts."

Geldt dat ook voor Tess?
"Ja. Tess ging een paar jaar geleden plotseling heel snel de hoogte in toen Tess Milne overstapte naar SBS6. Toen leerden heel veel mensen deze presentatrice kennen. Mensen dachten: hé, dat is een leuke naam: laten we onze dochter zo noemen."

Welke namen waren eerst populair, maar kunnen nu echt niet meer?
"Van die lange ouderwetse namen als Jacobus, Wilhelmus, Wilhelmina of Grietje. Wat ook niet meer kan, zijn veel Engelse namen die je vooral in de jaren tachtig en negentig hoorde: Brian, Jeffrey of Patrick. Dat is ook echt uit de tijd. Het is gewoon mode natuurlijk, net als met kleding. Mensen willen steeds iets anders. Dan is dit weer populair en dan weer dat. Het is vaak ook lastig te voorspellen wat wel populair wordt en wat niet."

Wanneer kom je nou echt origineel uit de bus?
"Dat is lastig. Er zijn zoveel originele namen. Ik heb net een lijst gepubliceerd van de meest bizarre namen die in 2013 zijn gegeven. Dat zijn allemaal mensen die heel origineel dachten te zijn en hun kind Heavenly Joy noemen. Of Johanna Destiny. Of Praise God Of Alpacino. Origineel. Maar of het handig is, weet ik niet."

Noem eens wat onontdekte parels van voornamen die toch helemaal van deze tijd zijn?
"Ik zou kijken naar welke namen nu populair zijn en dan namen zoeken die er qua sfeer en klank een beetje op lijken. Wat je bij jongens ziet zijn namen uit het oude testament, maar dan afgekort: Sem, Levi, Bram, Daan. Denk aan eens aan Ben, dat kan weer. Of Moos of Mozes. Dat ligt een beetje in dezelfde sfeer, maar is veel minder populair."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen