Gedwongen ontslagen Martinair niet langer uitgesloten
Martinair sluit niet langer uit dat de eerder aangekondigde inkrimping van zijn vloot uitmondt in gedwongen ontslagen bij zijn pilotenkorps. Dat maakte de vrachtdochter van KLM zojuist bekend.
In totaal verdwijnen er 330 fte's. Van de elf cargo-kisten blijven er namelijk nog maar vier vliegen. Martinair heeft enkele tientallen piloten die door de reorganisatie boventallig worden, binnen de luchtvaartgroep kunnen herplaatsen. Zij zijn aan de slag gegaan bij Transavia.
Zo'n 110 vliegers hebben geen gebruik gemaakt van de interne herplaatsingsmogelijkheden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met nadelige arbeidsvoorwaarden. Voor hen wordt een oplossing buiten KLM gezocht, maar als dat niet lukt kan dat gedwongen ontslag betekenen.
Bij het grondpersoneel van Martinair op Schiphol staan nog eens 170 banen op de tocht. Die medewerkers worden binnen het bedrijf herplaatst of kunnen gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling. Daarnaast komen door de ingreep vijftig arbeidsplaatsen in het buitenland te vervallen.
BNR-verslaggever Harmen van der Veen vertelt dat de persconferentie later begon, omdat Marcel de Nooijer eerst met het personeel moest spreken. Er was veel emotie, vertelde hij. Het was een pijnlijke bijeenkomst.
Verder vertelde De Nooijer dat de ontslagen onontkoombaar waren. Naast hem zat de financiële man van KLM. Hij kwam vertellen dat ook bij KLM geen plek was voor de piloten. Hij ging niet concreet in op cijfers of details, maar hij liet weten dat er geen enkele ruimte was om de piloten op te nemen en dat bij KLM het water ook tot aan de lippen staat.