Nieuws15 nov '14 14:35Aangepast op 15 nov '14 20:16

Zestig aanhoudingen bij intocht Sint in Gouda

Auteur: Thijs Baas

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zaterdagmiddag negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie worden ze in de loop van de avond weer vrijgelaten. Wel krijgen ze een boete van 220 euro.

Dat meldde burgemeester Milo Schoenmaker op een persconferentie. De burgemeester zei "teleurgesteld'' te zijn over incidenten en noemde de sfeer die daardoor ontstond "grimmig''. Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. "Een vervelend moment''. Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers.

De gemeente had locaties aangewezen waar gedemonstreerd mocht worden. Toch trokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet naar De Markt waar niet gedemonstreerd mocht worden. Tegenstanders van Zwarte Piet rolden een spandoek uit met de tekst: 'Zwarte Piet racisme'. Voorstanders gingen voor het doek staan, waarna er een opstootje ontstond.

Voor de intocht zijn volgens de burgemeester alle scenario's, ook met arrestanten, doorgenomen. "Ik had het, ook met de kennis van nu, niet anders aangepakt'', aldus Schoenmaker. Hij zei verder wel bedroefd te zijn dat het zo is gelopen en te hopen "dat we snel van de discussie af zijn''.

Gerelateerde artikelen