Nieuws25 nov '15 13:16Aangepast op 25 nov '15 15:06

Asscher faciliteert Pietendiscussie

Auteur: Bas van Setten

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher begeleidt gesprekken tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De gesprekken moeten vooral begrip kweken voor elkaars gevoelens", zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland.

ANP
ANP

"Het komt er bij die gesprekken vooral op neer dat er wordt toegewerkt naar een nieuwe consensus. Dat is natuurlijk heel lastig omdat het een diepgewortelde traditie is. Maar uiteindelijk zal het wel mogelijk zijn om met elkaar door één deur te kunnen", zegt Van Golberdinge.

Mark Rutte heeft eerder gezegd dat het sinterklaasfeest geen staatsaangelegenheid is.

 

Winkeliers
Daarnaast worstelen winkeliers dezer dagen met Zwarte Piet, merkt Detailhandel Nederland. Medewerkers van de HEMA zijn online en telefonsich ernstig bedreigd omdat er in de winkel alleen nog Pieten met schoorsteenroet te zien zijn.

"Gelukkig is dit niet wijdverbreid, maar wat zich hier heeft voorgevallen is buitengewoon ernstig", zegt Van Golberdinge. "Het is niet iets wat je verwacht als winkelmedewerker. Het is daarom ook heel goed dat er aangifte is gedaan, en we gaan er vanuit dat politie en justitie doortastend zullen optreden."

Winkeliers luisteren volgens Van Golberdinge naar wat consumenten willen. "Consumenten zijn verschillend gaan denken over de verschijnvorm van Piet. Winkeliers willen niemand kwetsen of uitsluiten, en iedereen tevreden stellen. Dat is buitengewoon moeilijk. Je doet het namelijk altijd verkeerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen