Technologie20 apr '16 15:05

EU: Google te dominant op smartphonemarkt

Auteur: Judith Laanen

De Europese Commissie heeft vandaag de digitale oorlog aan Google verklaard. De internetgigant is te dominant op de smartphonemarkt.

Google-logo met Sesamstraats bekende kruimeldief. Foto ANP
Google-logo met Sesamstraats bekende kruimeldief. Foto ANP

De dienstenbundeling die Google aanbiedt via hun besturingssysteem Android is machtsmisbruik en voortrekkerij, zegt eurocommissaris Margrethe Vestager. Google heeft beperkingen opgelegd aan bedrijven die telefoons met een Android-systeem maken, aldus de commissie.

Zo worden ze bijvoorbeeld verplicht de Google-browser Chrome en andere Google-applicaties vooraf te installeren op de toestellen. Ook is Google vaak de enige zoekmachine op zo'n smartphone. Daarmee overtreedt Google volgens de commissie de mededigingsregels.

Geen vrije keuze
 

Daar zijn de kleine concurrenten vooral de dupe van, zegt hij.

Schuurman denkt dat de Europese Commissie makkelijk hard kan maken dat Google aan machtsmisbruik doet. "Als je meer dan 50 procent marktaandeel hebt, ben je dominant. Android staat op 80 procent van de smartphones." Dat zijn opgeteld bij elkaar zo'n 1,5 miljard tablets en smartphones.

Google heeft 12 weken de tijd om te reageren op de beschuldigingen. Het kan nog wel even duren voor de zaak geregeld is, zegt Schuurman. "In een vergelijkbare zaak van Microsoft, namelijk dat je bij Windows standaard Internet Explorer kreeg, duurde 10 jaar." De boete staat op maximaal 10 procent van de jaaromzet.

Staartje?
Deze zaak kan nog een staartje krijgen, denkt Schuurman: "Als Google in ongelijk wordt gesteld, kan het hek van de dam zijn omdat andere fabrikanten zeggen dat ze schade hebben ondervonden en een claim indienen."

Een jaar geleden ontving Google al een formele klacht van de commissie over de manier waarop het zoekresultaten presenteert. Eigen producten en diensten zouden daarbij worden bevoordeeld. Brussel is momenteel bezig de uitgebreide reactie van Google te analyseren. Google laat in een reactie weten de zorgen serieus te nemen, maar zegt ook dat het op hun manier "ongekende controle voor consumenten over hun mobiele apparaten" geeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen