Nieuws6 mrt '13 09:34

Mart Smeets: 'Waarom zo lang gewacht?'

Auteur: Anne-Greet Haars

Sportpresentator Mart Smeets vindt het vooral opvallend dat Michael Boogerd zo lang gewacht heeft met zijn bekentenis. "Hoelang kan je met een onzuiver geweten rondlopen? Dat was mijn vraag maar steeds: wat is er wat hem weerhoudt?"

"Hij heeft er zijn redenen voor gehad. Maar je ziet ook wel dat er een patroon in zit: hij komt vandaag naar buiten in de Telegraaf, waar hij een column had, bij de NOS waar hij medewerker aan de wielerprogramma’s was en hij komt naar buiten in de NRC, waar hij een goede band had met één van de schrijvers met wie hij een boek heeft geschreven. Dus het is goed doordacht van hem.”

La Plagne
De grootste overwinning van Boogerd is de bergetappe naar La Plagne. Smeets gaf bij deze etappe commentaar. Op de vraag wat de sportpresentator denkt als hij dat commentaar nu hoort, zegt hij: “Je krijgt er ontzettend dubbele gedachten bij. En dat wordt steeds meer versterkt. Hoe meer deze beerput open gaat, hoe meer ik het idee krijg: wat heb ik daar al die jaren zitten doen?”

Maar als Smeets vandaag Boogerd zou spreken, zou hij gewoon normaal met hem omgaan. "Ik ga gewoon met hem praten en vragen aan hem stellen. Zoals: hoe voelde het dat je jarenlang tegenover mij hebt staan liegen? We hebben zat bandjes waarin ik hele gerichte vragen aan hem stel en daarin ontkent hij en liegt hij dus. Maar waarschijnlijk is dat het patroon dat deze hele wereld handhaaft. Eerst ontkennen, gaan liegen en hopen dat het niet uitkomt.”

Nieuwe generatie
Wielrenner Wout Poels zei vanochtend op BNR dat hij blij is om in deze tijd wielrennen te zijn en dat hij nooit voor de keus is komen te staan. Smeets hoopt zeer dat de tijd dat renners bijna verplicht werden om doping te gebruiken, achter ons ligt. “Ik hoop heel erg dat deze generatie die nu op de fiets zit, nite zo stom is. Ik hoop dat er een nieuwe cultuur ontstaat, maar er blijven vragens boven dat peloton hangen. Dat maak je niet in één winter schoon en ook niet unilateraal schoon.  Het is een knetterend zwijgen vanuit Spanje, Frankrijk, Rusland, Italië en België: daar zegt niemand want. Ze lachen zich rot om alle Nederlanders die bekennen.”

Werken in de sport
Smeets vindt wel dat Boogerd nog mag werken in de sport. “Hij moet z’n spijt betuigen, goed uitleggen waarom hij het gedaan heeft en voor de dopingcommissie inzichtelijk maken hoe het spel in elkaar zat. Dan mag hij rustig zijn kennis overbrengen op anderen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen