Nieuws10 nov '15 16:43

Gaat Wiebes akkoord met de belastingplannen van SGP en CU?

Auteur: Bas van Setten

De SGP en ChristenUnie worden eindelijk concreet. Als eenverdieners er honderden euro's bij krijgen, steunen ze de belastingplannen van het kabinet. Vanavond dienen ze het voorstel in tijdens een debat met staatssecretaris Eric Wiebes.

ANP
ANP

Elbert Dijkgraaf van de SGP legt uit hoe ze gaan schuiven met aftrekposten. "Wij zorgen ervoor dat de overdraagbare heffingskorting die eenverdieners krijgen met 670 euro toeneemt. Dat wordt betaald door de inkomensafhankelijke combinatiekorting, het voordeel dat alleen tweeverdieners hebben, met 300 euro te korten."

Aanrechtsubsidie
De eenverdieners zijn er heel lang op vooruit gegaan, dat werd toentertijd de 'aanrechtsubsidie' genoemd. Volgens politiekverslaggever Laurens Boven wordt die subsidie al jaren langzaam afgebouwd.

 

Akkoord
De vraag die nu rest is of de coalitie hier akkoord mee gaat. Boven: "In de Tweede Kamer ligt dit onderwerp ontzettend gevoelig, zeker bij de wat linksere partijen." Diederik Samsom van de PvdA noemt de cijfers een ruige variant, en wil kijken in hoeverre die denkrichting waargemaakt kan worden.

Volgens Boven is het voor de coalitie een compromis om de rest van het pakket te redden, zoals de lastenverlichting van vijf miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen