NAM: Extra gaswinning Waddenzee definitief
Nederland loopt te hard van stapel met zijn gaswinning. Dat zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen op BNR, in reactie op de extra gaswinning onder de Waddenzee die zaterdag werd aangekondigd.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag van het ministerie van Economische Zaken definitief extra gas gaan winnen onder en rond de Waddenzee. "Dit is een belangrijke stap in de procedure'', zegt een woordvoerder van de NAM.
SP-Kamerlid Jansen vindt dat Nederland met de gaswinning wel erg hard van stapel loopt. "Gas wordt alleen maar meer geld waard. Dus hoe langer we het laten zitten, hoe waardevoller het wordt."
Winningsplan
In 2011 diende de NAM een nieuw zogenaamd 'winningsplan' in bij het ministerie met het verzoek om de gaswinning te verhogen. Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat er meer gas kon worden geproduceerd, zonder de grenzen van de toegestane bodemdaling te overschrijden. Jansen: "Dat is de partij die zelf belang heeft bij de winning. De slager keurt zijn eigen vlees, dat lijkt mij niet deugen. Op dat punt heeft Kamp zonder meer wat uit te leggen."
Overigens, zo beaamt Jansen, gaat het slechts om een klein deel van de totale Nederlandse gasproductie.
Hoeveelheden
In overleg met de minister is de NAM indertijd al begonnen om de
hoeveelheden gas uit het nieuwe plan te produceren. Het gaat om 15
miljard kubieke meter gas extra de komende 20 jaar. Nu het ministerie
heeft ingestemd met het plan is de procedure formeel afgesloten.
De woordvoerder benadrukt dat de gaswinning in het Waddengebied losstaat van de winning in noord-Groningen. Daar ligt de NAM onder vuur omdat de gaswinning in dat gebied leidt tot aardbevingen.
Natuurmonumenten
Natuurmonumenten
volgt de ontwikkelingen kritisch. De organisatie wijst erop dat de
gaswinning niet ten koste mag gaan van de natuur en direct gestaakt moet
worden als uit onafhankelijk onderzoek en metingen blijkt dat de bodem
van de Waddenzee daalt.
Het gebied is van internationaal belang voor vooral trekvogels als kanoet, bonte strandloper en drieteenstrandloper. De kanoet vliegt 4000 kilometer om te foerageren in de Waddenzee voordat hij verder reist om in het noorden te gaan broeden.