Nieuws17 nov '15 09:16

'Oppassen dat we niet massaal op privacy inleveren'

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van België wisselt IS onder andere informatie uit via de Playstation 4. Goed mogelijk, zegt terrorisme-expert Beatrice de Graaf, maar laten we niet doorschieten in online monitoren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf benadrukt dat niet zeker is dat ook deze keer gebruik is gemaakt van online games, maar dat het wel één van de manieren is waarop jihadisten communiceren.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verwees onder andere naar een Australisch jongetje die via Playstation 4 een blauwdruk voor de bouw van een bom had gedownload. "Het kan inderdaad daarvoor gebruikt worden", zegt De Graaf. "Maar IS heeft eerder gebruik gemaakt van versleutelde apps en ook mondelinge communicatie wordt gewoon nog gebruikt, waarbij helemaal geen sprake is van een digitale footprint. Het is nog helemaal niet zeker op welke manier er dit keer is gecommuniceerd."

In Amerika ontstond al een discussie over privacy met betrekking tot dit onderwerp. Want mag de CIA dan alle games en apps in de gaten gaan houden? Volgens De Graaf moeten we hier voorzichtig mee zijn. "Waar ik bang voor ben is dat deze angst gebruikt gaat worden om massaal op privacy in te leveren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen