Nieuws27 okt '15 15:14Aangepast op 27 okt '15 17:01

Plasterk: 'Politiek leiderschap, is rug recht houden'

Auteur: Karlijn Meinders

Het geweld tegen lokale politici is een nieuwe ronde ingegaan. De auto's van een GroenLinks-raadslid gingen vannacht in vlammen op, vermoed wordt dat de opvang van vluchtelingen meespeelt.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken belde vanochtend met de burgemeester van Wormerland en het betrokken raadslid. "Alles wijst erop dat dit wel gericht gebeurd is. Ik maak me zorgen over deze vormen van verbaal en fysiek geweld. We zagen het vorige week in Rijswijk, daar kregen raadsleden en hun familieleden te maken met afschuwelijke bedreigingen. Ik ben met staatssecretaris Dijkhoff dan ook bezig om te kijken of we nog additionele maatregelen kunnen nemen om gemeenten ook vooraf te kunnen ondersteunen."

Rug recht
De avond die gepland stond in Wormerland, gaat gewoon door en dat moet ook, vindt Plasterk. "Wat ik politiek leiderschap vind is ter plekke de rug recht houden en zeggen: hoe afschuwelijk het ook is, die vergadering gaat door. Die democratie moet in alle vrijheid kunnen werken." Volgens de burgemeester van Wormerland zijn er genoeg maatregelen genomen om de bijeenkomst veilig te laten verlopen.

Angst
Er heerst veel angst. Angst voor de komst van vluchtelingen, maar ook angst voor de reacties van tegenstanders op de komst van vluchtelingen. Volgens Plasterk moet daarom vooral de rust worden bewaard. "Wat iemands opvattingen ook zijn, niemand zou moeten bijdragen aan een sfeer waarin geweld een plek heeft."

Handen thuis
Staatssecretaris Dijkhoff maakt zich vooral boos. "De toon van het debat is één ding, maar bedreigingen en geweldpleging, dat is gewoon schandalig." En ook Jesse Klaver is duidelijk: "Mensen moeten met hun tengels van onze raadsleden afblijven."

Gerelateerde artikelen