Nieuws16 feb '15 14:02Aangepast op 16 feb '15 17:14

Tegenvaller Reaal: 'Lijkt een boekhoudtruc'

Auteur: Karlijn Meinders

Het is erg merkwaardig dat de tegenvaller van 700 miljoen euro, die bij de verkoop van Reaal aan het licht kwam, niet eerder is opgevallen. Volgens hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen is er onzorgvuldig gehandeld rond de nationalisatie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de UvA, vindt het erg verrassend dat de tegenvaller niet eerder is opgevallen. Uit het onderzoek moet blijken waar het mis is gegaan, maar volgens Van Wijnbergen lijkt het te gaan om een boekhoudtruc. "Het lijkt voor zover nu bekend is een lening van de bank aan de verzekeraar. Dat geld is vervolgens voorgesteld als eigen vermogen."

Gemiste kans
Een tijd terug is er door CVC ook al een bod uitgebracht op het hele pakket. "Daar is toen nee tegen gezegd, ik denk omdat ze destijds dachten dat het nog beter kon. Maar achteraf was dat bod wellicht voordeliger geweest. Ze hadden dat gewoon moeten doen. Inmiddels zijn alle verzekeraars minder waard geworden, van dat risico was toen ook nog geen sprake."

De nieuwe deal is nog niet helemaal rond. "Ze kunnen er nog onderuit", vertelt Van Wijnbergen, "maar het zou voor nu waarschijnlijk de best mogelijke deal zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen