Nieuws29 jun '15 12:19Aangepast op 29 jun '15 13:27

'Overheid misleidt Nederlanders over TTIP'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse overheid en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lichten volgens Foodwatch Nederlanders stelselmatig verkeerd voor over de gevolgen van het omstreden vrijhandelsakkoord TTIP.

Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch maandag. "Zo worden cijfers selectief uit rapporten gehaald om een te positief beeld te schetsen, en de nadelige effecten van het vrijhandelsverdrag worden veelal genegeerd." Foodwatch vindt het schandalig dat de overheid haar burgers zo eenzijdig informeert over een onderwerp waarover heel veel mensen zich zorgen maken.

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, herkent de eenzijdige informatieverstrekking ook. "Het is heel duidelijk: deze regering wil dit akkoord en belicht daarom vooral de positieve kant. De zorgen worden minimaal aangestipt."

Openstellen handel
Het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), ofwel het trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag, moet zorgen voor een goedkopere en eenvoudigere handel. Volgens Eickhout worden niet alleen deze voordelen benadrukt, ze kloppen ook nog eens niet. "De economische voordelen worden groter naarmate je meer harmoniseert; wanneer je de regels en normen gelijk trekt. Ploumen haalt deze positieve cijfers steeds aan, om vervolgens te zeggen dat ze niet van plan is te veel te harmoniseren. Dat knelt natuurlijk gigantisch."

Investeerdersbescherming
De voornaamste kritiek tegen TTIP is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd gaat worden. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. Eickhout noemt ook de investeerdersbescherming als heikel punt. "We moeten volgens de regering akkoord gaan met een apart tribunaal voor het (buitenlandse) bedrijfsleven, met een Investor-state dispute settlement (ISDS), iets wat buiten onze rechtspraak om gaat en niet transparant is. Dat zou nodig zijn voor een deal. Maar waarom zouden we dit willen? Dat wordt nergens uitgelegd. Het kabinet weigert dat debat aan te gaan."

Vijf misleidingen
Foodwatch heeft in een open brief aan Ploumen de vijf grootste misleidingen van de overheid rond TTIP op een rij gezet. Onder meer worden de risico’s voor de democratie en voor de beleidsvrijheid van nationale bewindslieden op het gebied van volksgezondheid, milieu, en consumentenrechten stelselmatig onderbelicht.

Zo'n 390 maatschappelijke organisaties in Europa hebben inmiddels meer dan twee miljoen handtekeningen verzameld tegen TTIP.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen