Nieuws4 sep '14 11:29

Elektrisch tanken bijna 80 procent duurder

Auteur: Bram van Dijk

Het laden van een elektrische auto bij een commerciële laadpaal is door de introductie van een starttarief met bijna 80 procent gestegen. Zo blijkt uit onderzoek van Travelcard, de beheerder van 270.000 tankpassen. Het starttarief is tussen de 0 en 2,50 euro.

Volgens Jan-Reint Vink, directeur van Travelcard, zijn de starttarieven geintroduceerd om de laadpunten kostendekkend te krijgen.

Olaf de Bruijn, directeur van de Rijwiel en Automobiel Industrie-vereniging (RAI-vereniging), snapt de verhoging wel. Deze verhoging is vlak voor de zomerperiode ingegaan.

Keuze
Het is een keuze, zegt De Bruijn. "Het is een kostprijsverhoging, dat klopt, 65 cent kan je vergelijken met 2,5 kilowattuur. Als je tankt bij een openbare laadpaal laad je ongeveer 10 kilowattuur. Zeker als iemand heel kort een laadbeurt heeft, een uur, 1,5 uur, dan heeft dat een forse invloed."

Volgens De Bruijn is het vooral nu zaak voor de pomphouders om dit starttarief duidelijker op de laadpalen te vermelden.

Vanavond om 19.00 uur is het Mobility Debat op BNR, waar het gaat over rijden op waterstof. Sprekers zijn o.a. Ad van Wijk, hoogleraar future energy systems aan de TU Delft, Frank Meijer van Hyundai Motor Europe en Derk Marseille, correspondent in Duitsland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen