Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. In de luchtvaartsector is onenigheid ontstaan over de naleving van afspraken uit het zogeheten Aldersakkoord over de groei van Schiphol. Volgens KLM faciliteert Schiphol luchtvaartmaatschappijen die geen wezenlijke bijdrage leveren aan de positie van de luchthaven in de wereld, zoals Emirates Dubai en het Spaanse Vueling.
Aldersakkoord
Afspraken over de uitbreiding van Schiphol zijn in 2008 vastgelegd in het Aldersakkoord, dat is gesloten tussen bewonersgroepen, de luchtvaartsector en overheden. In dit akkoord staat dat de mainportfunctie van de luchthaven de hoogste prioriteit heeft, want die zorgt voor 120.000 banen op de luchthaven en in de regio. Daarna komt het zakelijke verkeer, dan het vrachtverkeer en als laatste het vakantieverkeer. De discussie over de ontwikkeling van Schiphol heeft nieuwe brandstof gekregen door de groeiambitie van onder meer luchtvaartmaatschappij Emirates in Nederland.
KLM vindt dat Schiphol de netwerkfunctie van de regio Amsterdam ondergraaft door maatschappijen die vakantieverkeer verzorgen vanaf de luchthaven te laten vliegen, zoals concurrent Emirates.
Dubai
Dubai wordt evenals Schiphol een draaischijf. Als Emirates zijn groei volhoudt "Dat is de angel in het hele proces. Emirates is zo krachtig in de markt actief, dat die vrees toeneemt. De mainportfunctie van Schiphol is met name van belang voor het samenwerkingsverband met Air France. Wanneer de luchthaven KLM niet steunt, leidt dat tot een verzwakking van de onderhandelingspositie van KLM", zegt luchtvaarteconoom Hugo Roos.
Daaruit blijkt volgens hem een positie die niet wenselijk is. "Kortom: er is sprake van een hevige positie en duidelijk blijkt dat de luchthaven de rol van KLM niet volledig steunt. Wanneer er nu keuzes gemaakt moeten worden, dan zou je moeten zorgen dat de bescherming van KLM verzekerd is."
Kritiek
In een interview met het Financieele Dagblad van maandag heeft Peter Hartman, president-directeur van Air France-KLM, forse kritiek op Emirates: "Emirates wil niet samenwerken, wil niet delen. Zij willen alles alleen. Zij halen zoveel mogelijk passagiers weg uit Amsterdam om ze te laten overstappen in Dubai in plaats van Amsterdam. Daarmee komen de nonstopverbindingen vanuit Amsterdam onder druk. Dat maakt de positie van Amsterdam, het netwerk en de mainport onaantrekkelijker."
Discussie KLM
Om de discussie te beteugelen was er gisteren overleg tussen de luchthaven, KLM en het ministerie van Economische Zaken over de ontwikkeling van Schiphol de komende jaren. Staatsecretaris Joop Atsma van Luchtvaart zegt tegen het FD dat de signalen van met name KLM niet nieuw zijn. Hij vindt dat KLM en Schiphol op een lijn moeten komen: “Het kan niet zo zijn dat er verschillend wordt gedacht over de naleving van het Aldersakkoord.”
De overheid is zelf ook partij in de discussie, omdat ze voor 69,7 procent eigenaar is van Schiphol en jaarlijks miljoenen aan dividend ontvangt. Schiphol zegt tegen het FD dat het "geen afwijkend standpunt inneemt" en dat er de komende maanden, onder leiding van Atsma en samen met KLM, intensief gewerkt wordt aan een beleid "in het belang van een duurzame en concurrerende luchthaven".
Mogelijke barsten
In maart van dit jaar schreef het Haarlems Dagblad al over mogelijke barsten in het Aldersakkoord. Teleurstelling en boosheid zouden overheersen omdat afspraken over de selectieve groei van de luchtvaart op Schiphol niet zouden worden nageleefd.
Het Haarlems dagblad schreef dat er van die selectieve groei, tot woede van bewoners en de KLM, niets terecht was gekomen. KLM-topman Peter Hartman veegde in de krant de vloer aan met de opstelling van Schiphol en hekelde het feit dat Schiphol-directeur Jos Nijhuis niet de afspraken nakomt die zijn voorganger Cerfontaine maakte. Na een groot aantal publicaties in de media en zelfs Kamervragen, leek de rust teruggekeerd.
Mainport en Alderstafel
De benaming mainport is, hoewel een Engelse term, een typische Nederlands begrip. Een mainport is een knooppunt van belangrijke transportroutes en vooral van belang voor de regionale economie. Het concept mainport verscheen in 1998 in de Vierde Ruimtelijke Nota Extra.
Het Aldersakkoord is vernoemd naar de PvdA-politicus Hans Alders. Hij is voormalig minister van VROM en in 2008 werd hij voorzitter van de Alderstafel, waaruit adviezen over Schiphol volgden.