Nieuws26 nov '15 19:47

Technische sector juicht MBO-plan minister Bussemaker toe

Auteur: Sam de Voogt

De technische sector is blij met het plan van minister Bussemaker om grote MBO-scholen kleinschaliger te maken. Volgens voorzitter Titia Sietsema van de Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, wordt het voor studenten zo gemakkelijker een technische vakopleiding te vinden.

Foto ANP
Foto ANP

Bij de grote MBO-colleges is het op dit moment onduidelijk dat er ook vakopleidingen worden gegeven, zegt Sietsema. "Als je iets in de installatiesector wilt gaan doen, dan zitten vakopleidingen vaak verborgen in een grotere opleiding. Als je een klein techniekcollege hebt, kan je daar veel gerichter gaan zoeken omdat duidelijk is dat je daar je opleiding kan doen."

Onaangenaam verrast
Het plan van minister Bussemaker om MBO-colleges met meer dan 5.000 studenten kleiner te maken omdat het anders "onpersoonlijke onderwijsfabrieken" zouden zijn, kon vandaag rekenen op kritiek van de MBO-raad. De raad was onaangenaam verrast door het feit "dat de minister denkt dat dit gepaard moet gaan met een soort stelselwijziging", aldus voorzitter Jan van Zijl. Volgens de MBO-raad is het gevaar dat scholen zich daardoor "met de verkeerde dingen gaan bezighouden".

Sietsema herkent zich hier niet in. "Wij hebben onlangs met een aantal branches een convenant ondertekend waardoor twee grote MBO-colleges een techniekcollege gaat oprichten. De minister ondersteunde dat en gaf aan dat als het een succes wordt, ze openstaat voor meer van dit soort initiatieven."

Duurzaamheid en langer thuiswonen
Nu de economie aantrekt komt de technische sector langzamerhand mensen tekort. Sietsema: "Er liggen grote uitdagingen voor ons. Energiebesparing, duurzaamheid, langer thuis blijven wonen. Dus iedereen die techniek wil gaan doen en een vak wilt leren is welkom."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen