Nieuws1 okt '15 17:43Aangepast op 1 okt '15 17:59

Verbond van Verzekeraars: 'Kijken hoe ver je kan gaan'

Auteur: Mark Hulstein

De kastjes die Achmea in auto's of huizen van klanten wil plaatsen om zo informatie over de levensstijl van de klant te verzamelen, is niets nieuws. Maar er moet goed worden nagedacht over hoe ver verzekeraars moeten gaan, zegt het Verbond van Verzekeraars.

In Amerika was er tien jaar geleden al sprake van kastjes in de auto onder het mom van 'pay as you drive' of 'pay how you drive', zegt Leo de Boer. Hij is directeur van het Verbond van Verzekeraars. Achmea is nu ook van plan de kastjes te plaatsen in ruil voor korting op je verzekering. De kritiek op het plan is dat er een deel van je privacy wordt ingeleverd. Maar volgens De Boer staan we pas aan het begin van dit soort ontwikkelingen. "Het is een hele interessante ontwikkeling met veel mogelijkheden voor klanten. Maar aan de andere kant ook een  ontwikkeling waar we echt over moeten praten. Want wat betekent dit in termen van solidariteit? Hoe ver kunnen en willen we hier in gaan?", zegt De Boer tegen BNR.

Het 'gevaar' zou kunnen zijn dat het op den duur omdraait: wil je geen kastje in je auto, dan ga je meer premie betalen. Het Verbond van Verzekeraars wil uitzoeken hoe ver verzekeraars daar in kunnen gaan. "Het is een debat wat we nog zoeken en hebben daar onlangs een visie over uitgebracht. Maar de vraag is hoe ver kun je daar in gaan? En dat is een hele interessante. Daar hebben we op dit moment het antwoord niet precies op."

Het Verbond is voor nu positief over het plan van Achmea. Vooral omdat het tot veiliger rijgedrag zou kunnen leiden, volgens De Boer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen