Nieuws1 okt '15 18:25

'Hard geluid hoort bij Formule 1'

Auteur: Mark Hulstein

Het oude Formule 1 geluid komt terug. Sinds 2014 is het geluid van de F1-motoren drastisch minder vanwege het gebruik van turbomotoren. Maar vanaf volgend jaar gaan de bolides weer meer geluid produceren.

En dat is niet alleen leuk voor de fans, dat stemt de insiders ook tevreden. Een van hen, oud-Formule 1 coureur Jan Lammers is ook te spreken over de maatregel. "Het is weer terug. En net als bij een popconcert: je hebt dat geluid gewoon nodig", meent Lammers. "Ik denk ook dat het heel belangrijk is voor de identiteit van de motoren. Vroeger in de jaren '70 kon je exact horen of er een Ferrari, een Mercedes of wat voor motor ook voorbij kwam. Die hadden allemaal hun eigen kenmerkende geluid. En het zou mooi zijn als dat weer bij die teams gaat horen."

 

Volgend jaar wordt het voor de teams verplicht een dubbele uitlaat onder de auto te monteren. De tweede uitlaat omzeilt de turbo en laat het geluid direct uit de motor komen. Zo zou het oude geluid gedeeltelijk weer te horen moeten zijn op de circuits.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen