Nieuws24 jun '13 12:08

Hoger accijns in het vat, minder geld in het laatje

Auteur: BNR Webredactie

De slijterijbranche wil dat de overheid de accijnsverhoging op sterke drank van 1 januari terugdraait. Ook de voor volgend jaar aangekondigde verhoging moet van de baan.

"De verhogingen pakken desastreus uit voor de slijterijen. Zaken zullen moeten sluiten, honderden werknemers komen op straat te staan'', aldus maandag de noodkreet van de brancheorganisatie Slijtersunie.

Ook de bierbrouwers willen af van de hogere accijns. Samen met de slijters concluderen ze dat de hogere belasting op alcohol de schatkist minder oplevert dan begroot. Grensstreekbewoners kopen goedkopere drank in Duitsland, waardoor de overheid miljoenen aan inkomsten misloopt. Een krat bier of een liter sterke drank is bij de oosterburen al gauw zo'n 2,50 euro voordeliger.

Accijns op bier
Begin dit jaar ging de accijns op bier met 10 procent omhoog. De belastingheffing op gedistilleerd steeg met 6 procent. Volgend jaar komt daar nog eens 5 procent bij en voor bier zit een accijnsverhoging van 14 procent in de pijplijn. De bierbrouwers en tapperijen zijn daarom een actie begonnen en hebben een website geopend: stopbierbelasting.nl.

Duitsland
“De hoge bieraccijns jaagt steeds meer bierkopers naar Duitsland waar de bieraccijns vier keer lager is. De schatkist loopt hierdoor nu al vele tientallen miljoenen euro aan btw en accijns mis'', zegt directeur Cees-Jan Adema van koepelorganisatie de Nederlandse Brouwers. Bovendien leidt het grensoverschrijdend koopgedrag tot omzetdaling en verlies van werkgelegenheid, aldus de bierbrouwers.

De Slijtersunie verwijst naar 2003 toen een accijnsverhoging op gedistilleerd leidde tot een fors lagere accijnsopbrengst van 20 procent. Datzelfde gebeurt nu weer, voorzien de slijters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen