Nieuws5 mrt '15 13:03

Hoogleraar waarschuwt: het gaat slecht met de verzekeraars

Auteur: Karlijn Meinders

De sector heeft flinke klappen opgelopen door de crisis, zegt hoogleraar Casper de Vries van de Erasmus Universiteit. Bovendien bieden verzekeraars de verkeerde producten aan en hebben ze nog steeds last van reputatieschade door de woekerpolis.

Foto :ANP
Foto :ANP

BNR-verslaggever Hugo Reitsma sprak in Den Haag met De Vries, die hem vertelde dat het gaat om een samenloop van factoren. "Natuurlijk heeft de crisis voor grote klappen gezorgd. De problemen komen nu onder andere door de lage rente, het banksparen, de te hoge kosten en ook nog altijd door de reputatieschade door de woekerpolissen."

Woekerpolissen
De Vries zegt dat er een zeer lage aanwas van nieuwe polissen is te zien. "Dat zet het aantal werknemers onder druk. Er is gekeken naar het herverzekeren van de woekerpolissen. We praten hier nog over met een grote internationale verzekeringsmakelaar. Daarvan krijgen we terug dat het totale claim-risico verzekerbaar is. Een nationaal akkoord is door verschillende partijen geprobeerd, maar dat bleek telkens niet mogelijk, vanwege een te grote diversiteit aan producten. En niet elke verzekeraar stond en staat daar hetzelfde in. Zonder een gesloten front heeft het geen zin."

Arbeidsongeschiktheid zzp'ers
Er zijn nog wel mogelijkheden om de markt uit te breiden. "Er is een groot aantal zzp'ers onderverzekerd in Nederland. Onder andere omdat een arbeidsongeschiktheidsverzekering heel duur is en door moet lopen tot het pensioen. De sector zou er bijvoorbeeld eentje aan kunnen bieden, die twee jaar solaas biedt en het mogelijk maakt om iemand te laten herscholen naar een ander beroep mocht de opgelopen handicap ervoor zorgen dat je je werk niet meer kunt doen. Daar zitten wel wat wettelijke drempels aan verbonden, daar zal eerst aan gewerkt moeten worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen