Nieuws22 jun '15 17:02

Nieuwe pil moet HIV-besmetting voorkomen

Auteur: Karlijn Meinders

De GGD in Amsterdam gaat onderzoek doen naar een middel dat HIV moet voorkomen. De PrEP-pil zal getest worden onder 370 homomannen en transgenders.

Foto: ANP
Foto: ANP

Elske Hoornenborg, projectleider bij GGD Amsterdam, vertelt dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de pil, die nu gebruikt wordt om mensen met HIV-infecties te behandelen, ook effectief is als preventief medicijn.

Risicogroep
"In de pil zitten twee verschillende HIV-remmers. Nu is gebleken dat als je deze pil geeft aan mensen zonder HIV-infectie, die wel tot een risicogroep behoren, er in deze groep 86 procent minder infecties voorkomen dan in een zelfde groep waarbij geen PrEP geslikt wordt."  

Een nieuwe aanpak om HIV te bestrijden was hard nodig, vertelt Hoornenborg. "We weten dat het aantal HIV-infecties niet daalt en dat 70 procent van de infecties voorkomt onder homomannen."

Onveilige seks
Hoornenborg is niet bang dat er door de komst van de pil in deze hoedanigheid meer onveilige seks plaats zal vinden. "In eerdere onderzoeken was geen toename van het aantal soa's te zien. Maar we nemen het wel mee als onderzoeksvraag in ons onderzoek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen