Nieuws22 jul '15 16:39

Eurotunnel wil schadevergoeding voor overlast migranten

Auteur: Judith Laanen

Het bedrijf Eurotunnel wil bijna 10 miljoen euro van de Britse en Franse overheden voor de geleden schade en gemiste inkomsten veroorzaakt door migranten, die via de Kanaaltunnel in het Verenigd Koninkrijk proberen te komen.

Dat schrijft Eurotunnel in hun halfjaarcijfers (PDF), die ze vandaag bekendmaakten.

Volgens het bedrijf dekt die schadevergoeding, die in totaal 9,7 miljoen euro bedraagt, slechts een deel van de kosten. In de eerste helft van het jaar was Eurotunnel al 13 miljoen euro extra kwijt aan beveiligingskosten voor de Kanaaltunnel vanwege vluchtelingen. Dat bedrag is evenveel als het totaal van het gehele vorige jaar. Eerder deze maand werden de veiligheidsmaatregelen voor de tunnel opnieuw opgeschroefd vanwege de bestorming van een terminal in Calais.

Overheden aansprakelijk stellen
Kan het bedrijf dat de Kanaaltunnel runt zomaar overheden aansprakelijk stellen voor geleden kosten? Volgens advocaat Frans Joosten, die gespecialiseerd is in aansprakelijkheid, kan dat "tot op zekere hoogte", aangezien de overheden als primaire taak het handhaven van de openbare orde hebben. Dat betekent het weghouden van de migranten uit de tunnel.

 

Maar het bedrijf vergeet een aantal punten te noemen, zegt Joosten, namelijk de stakingen die zijn gehouden. "Dat kun je de Franse overheid niet verwijten", zegt Joosten. Daarbij komt dat de Britse overheid heeft geïnvesteerd in hekken aan de Franse zijde. Is Frankrijk dan meer aansprakelijk dan het Verenigd Koninkrijk? Dat hang ervan af waar je de stop wil plaatsen, zegt Joosten:

 

'Fransen moeten vluchtelingen niet aan boord laten komen'
Volgens Joosten ligt toch de primaire taak bij de Fransen, die moeten voorkomen dat mensen aan boord komen. Het eigenlijke probleem ligt aan de Middellandse Zee, waar de vluchtelingen binnenkomen. Vanuit daar reizen ze door, en proberen ze bijvoorbeeld al maandenlang vanuit Calais de oversteek te maken. Dat gaat niet alleen mis, het zorgt ook voor vertragingen. Begin juli overleed een verstekeling die op weg was naar het Verenigd Koninkrijk aan boord van een vrachttrein. Daardoor liepen diverse treinverbindingen tussen Frankrijk en het VK urenlang vertraging op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen