Nieuws21 aug '15 10:44

Front National nog niet van Jean-Marie Le Pen af

Auteur: Madelon Meester

Oprichter Jean-Marie Le Pen werd gisteren uit het nationalistische Front National gezet. Le Pen senior is naar de rechter gestapt en die heeft de stemming ongeldig verklaard.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat komt doordat Jean-Marie Le Pen naast lid van de Franse partij ook erevoorzitter is, legt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma uit. Volgens de partijstatuten mag je een lid wegsturen als hij een ernstige fout begaat, maar de statuten zeggen niets over het beëindigen van het erevoorzitterschap. "De beëindiging kan dus alleen als je de statuten verandert en daarvoor moet je alle leden raadplegen." Dat heeft Marine Le Pen schriftelijk ook gedaan: 94 procent van de leden blijkt af te willen van Le Pen senior, maar door de rechter is deze stemming ongeldig verklaard.


Het is nog onduidelijk of Marine Le Pen zo’n congres gaat organiseren.

Gaskamers
De partij probeerde al twee keer eerder van de oprichter van de partij af te komen, maar Le Pen senior vocht dit met succes aan bij de rechter. In april zei Jean-Marie in een interview dat hij maarschalk Pétain, die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers, geen verrader vond. Voor zijn dochter, die sinds 2011 leider is van de partij die haar vader in 1972 oprichtte, was dit de druppel. Eerder werd Le Pen al veroordeeld doordat hij de gaskamers een detail uit de Tweede Wereldoorlog noemde.

Geloofwaardigheid
Volgens correspondent Bijlsma komt de beëindiging van het lidmaatschap van de oprichter van de partij de geloofwaardigheid van het Front ten goede. "Het Front National wordt steeds groter, maar politieke tegenstanders zetten de partij nog steeds weg als racistisch en antisemitisch. Marine Le Pen kun je eigenlijk nooit op dat soort uitspraken betrappen, toch draait elk groot interview weer uit op de vraag: neemt u afstand van wat uw vader allemaal zegt?" Volgens Bijlsma heeft Marine Le Pen met de regionale verkiezingen in aantocht en de presidentsverkiezingen in 2017 gedacht: die man zit me in de weg, ik moet van hem af. Uit zichzelf gaat hij niet weg, dus zet ik hem uit de partij. "Zo makkelijk blijkt dat dus allemaal niet, Jean-Marie Le Pen heeft laten weten dat hij deze politieke uitsluiting gaat aanvechten bij justitie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen