Nieuws16 mrt '15 17:35

BNR Uitgezocht | Is klimaatverandering de oorzaak van de cycloon op Vanuatu?

Auteur: Didi Levison

President Vanuatu: de alles vernietigende cycloon is het gevolg van klimaatverandering. Klopt dat? En waar moeten de bewoners heen?BNR's Laura Gremmee zocht het uit.

Foto: ANP
Foto: ANP

De klimaatverandering heeft bijgedragen aan de vernietigende kracht van cycloon Pam op de eilandengroep Vanuatu. Dat zegt de president. Het dodental ligt nu officieel op 8, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger.

Pier Vellinga, hoogleraar Klimaatverandering aan de Universiteit Wageningen: "Orkanen worden zwaarder. Op sommige plaatsen in de wereld komen ze ook vaker voor. Naar schatting verplaatst de frequentie van dit soort orkanen zich van één keer in de 30 jaar naar één keer in de 20 jaar.

Één meter boven zeeniveau
Vanuatu ligt rechts boven Australië en is het meest gevoelige stukje grond op aarde voor natuurrampen. Ze hebben niet alleen veel cyclonen, maar ze liggen ook op allerlei breuklijnen. De eilandengroep bestaat uit 82 piepkleine eilandjes die allemaal slechts één meter boven de oceaan uitsteken.

Volgens Vellinga zullen de eilanden over 50 jaar in de knel komen door de versnelde stijging van de zeespiegel. De vraag is dus of deze eilanden wel geschikt zijn om op te blijven wonen en leven. Australië heeft daarom aan de 250.000 eilandbewoners aangeboden om zich te komen vestigen op het vaste land.

Wat zou jij kiezen als je bewoner was van Vanuatu? Op de eilanden blijven of toch maar naar het vaste land? Praat mee via Facebook of Twitter

BNR Uitgezocht | Luister iedere werkdag om 12.35 uur naar Uitgezocht in BLT.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen