Nieuws9 dec '15 14:15Aangepast op 9 dec '15 14:39

Hoofdverdachte racistische moorden Duitsland spreekt

Auteur: Mark Hulstein

De hoofdverdachte van de racistisce moorden op acht Turken in Duitsland, laat voor 't eerst van zich horen. Ze zegt onschuldig te zijn. Ze wordt verdacht van racistische aanslagen en moorden tussen 2000 en 2007.

ANP
ANP

De vrouw - Beate Zschäpe - zou ook geen lid zijn geweest van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), de organisatie die voor de moorden verantwoordelijk wordt gehouden. Het proces houdt Duitsland al jaren lang in haar greep. En Zschäpe wordt gezien als de hoofdverdachte. Tot nu toe heeft ze altijd gezwegen, zegt Derk Marseille, correspondent in Duitsland. "Het Openbaar Ministerie zegt dat ze van de tien moorden, vijftien overvallen en twee aanslagen geweten moet hebben als medeplichtige. Ze heeft heel lang haar mond gehouden. Maar nu zegt ze dat ze onschuldig is en dat ze nergens wat van wist. Met andere woorden: ze wil dat alle aanklachten komen te vervallen", zegt Marseille.

Ze spreekt overigens niet zelf. Het proces loopt al jaren en voorheen liet ze vaak verstek gaan om verschillende medische redenen. Derk Marseille: "De verwachting was dat ze zichzelf zou uitspreken, dat we eindelijk haar stem zouden horen. Dat we iets uit haarzelf hoorden komen. Maar haar advocaat leest nu gewoon een verklaring voor van 53 bladzijden. Dus alleen maar schriftelijk en daarom heel weinig inzicht in wat er precies omgaat in het hoofd van deze verdachte."

In de verklaring komen we veel te weten over de achtergrond van haar als persoon: haar jeugd en alcoholverslaafde moeder, die haar aanzette tot stelen. Veel foute vrienden die bij haar over de vloer kwamen en een omgeving waarin extreem-rechts en racisme eigenlijk heel normaal was. "Haar verhaal is dat ze door haar moeilijke jeugd zich heeft laten meeslepen en dat ze pas achteraf, nadat die moorden en aanslagen waren gepleegd, zich besefte in wat voor foute omgeving ze zich bevond", zegt Marseille.

Ze wijst nu naar haar exen. Ze had een relatie met de twee mannen die ze aanwijst als daders. "Zij planden de aanslagen en moorden, zegt ze nu zelf. Ze beweert dat ze overal werd buitengehouden en dat ze als een soort van slaafje door deze mannen werd behandeld en nooit spraken over inhoudelijke zaken", zegt onze correspondent.

Het proces begon in mei 2013.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen