Nieuws21 jul '15 17:17

Turkse regering heeft verdachte bomaanslag Suruç

Auteur: Karlijn Meinders

De Turkse regering heeft één verdachte in het vizier van de bomaanslag in de Turkse grensstad Suruç. Volgens de Turkse premier Davutoglu gaat het om een man.

Gisteren kwamen bij de aanslag op de grensplaats Suruç tientallen mensen om het leven. Frederike Geerdink, correspondent in Turkije, vertelt dat een krant heeft onthuld dat er een verdachte is opgepakt en dat het om een man uit de provincie Adıyaman zou gaan. "Dat ligt in het Zuid-Oosten op de grens van Koerdisch gebied, waar Koerden en Turken door elkaar wonen. Het bericht is alleen nog niet bevestigd."

Onafhankelijk onderzoek
Volgens Geerdink hebben mensen er geen vertrouwen in dat er een goed onderzoek komt naar de aanslag. "Ik sprak hier onder andere met een voormalig hoogleraar Koerdische taal en cultuur, hij is nu parlementslid. Hij zei me dat het rechtssysteem in Turkije niet meer onafhankelijk is, daar klaagt de Europese Unie ook over. De regering heeft veel te veel controle over het juridisch systeem. Wat de mensen eigenlijk het liefst willen is een internationaal onafhankelijk onderzoek, maar of dat er komt is maar de vraag."

Demonstraties
Op verschillende plekken zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren. Eén van die demonstraties werd door de politie neergeslagen. "Mensen zijn kwaad", vertelt Geerdink, "maar er is ook veel stil verdriet. Ik loop nu mee met een demonstratie die onderdeel is van een begrafenis. Er is nog altijd veel politie op de been, maar ze houden zich voorlopig afzijdig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen