Nieuws14 nov '14 09:27

Bussemaker wil de studenten geruststellen

Auteur: Bram van Dijk

Minister Bussemaker gaat vanmiddag op het Malieveld in Den Haag een toespraak houden voor, naar verwachting, duizenden boze studenten. De studenten willen de afschaffing van de basisbeurs tegenhouden.

Jet Bussemaker ANP
Jet Bussemaker ANP

Het voorstel is al door de Tweede Kamer, vandaag stemt de Eerste Kamer en die gelegenheid pakken de studenten aan. "Ik ga vooral tegen de studenten zeggen dat ze ook in de toekomst kunnen studeren, sterker nog, dat er meer geld komt voor onderwijs", zegt minister Bussemaker van Onderwijs tegen BNR. Zo blijven inkomens tot modaal recht houden op de aanvullende beurs en mag men langer doen over het terugbetalen.

Plicht
De minister ziet er niet tegenop om te spreken voor de boze massa. "Het hoort bij mijn werk en ik vind ook echt oprecht dat het mijn plicht is om tekst en uitleg te geven over wat we wel en niet doen." Het gaat volgens haar om het verschuiven van geld. "We geven nu heel veel geld uit in het hoger onderwijs aan inkomensondersteuning. Van de 7 miljard gaat 3 miljard naar inkomensondersteuning en 4 miljard naar onderwijs. Ik vind dat het onderwijs beter kan en beter moet en daarom gaan we geld verschuiven van inkomensondersteuning naar kwaliteit van onderwijs."

D66
Naar verwachting gaat onder andere D66 de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen. Hans Engels, Eerste Kamerlid voor D66, denkt niet dat de studenten daar veel aan kunnen veranderen. "Volstrekt kansloos kun je nooit zeggen. In de Eerste Kamer werkt het wel iets anders dan in de Tweede Kamer, dus voorspellen doen wij nooit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen