Nieuws16 jul '13 15:16

Mexico's meest gezochte drugsbaas opgepakt

Auteur: Harmen Simon Teunis

In het noorden van Mexico is Miguel Angel Treviño Morales, het hoofd van het beruchte Zetas drugskartel, opgepakt. In zijn auto zijn acht wapens en 2 miljoen dollar aan contanten gevonden.

Treviño geldt als een van de grootste criminelen waar jacht op werd gemaakt, zegt Martin Jelsma, coördinator drugsbeleidprogramma van het Transnational Institute. "Als afkorting van zijn naam wordt hij ook vaak aangeduid als Z nummer 40. Hij was een tijd lang de veertigste in de nummering die de Zetas gebruiken om hun leden te anonimiseren."

Treviño is eigenlijk pas sinds oktober vorig jaar de leider van de drugsbende, legt Jelsma uit. "Toen werd Z nummer 3 gedood door dezelfde special forces afdeling die nu Treviño  heeft gearresteerd. Hij komt oorspronkelijk uit Nuevo Laredo, een van de cruciale grenssteden in Mexico aan de Amerikaanse grens. Logistiek is het een heel belangrijk punt voor de drugshandel naar de VS. Er gaan daar per dag zo’n tienduizend vrachtwagens de grens over. Dat geeft natuurlijk een goede dekking voor de drugshandel. Dat is ook waar hij de macht van de Zetas heeft geconsolideerd."

Bloedige strijd om de macht
In Mexico bestaat nu de angst dat het machtsvacuüm dat is ontstaan door de arrestatie van Treviño, leidt tot een bloedige strijd binnen het kartel. "De Zetas zijn als sinds de zomer van vorig jaar verdeeld geraakt. Er was in feite een splitsing gaande tussen twee grote groepen."

Ook al probeerde Treviño het wel, onder zijn leiding kwam nog geen einde aan de verdeeldheid. Er kwam zelfs een nieuwe afsplitsing van een groep die actief tegen zijn leiderschap streed. En nu de drugsbaas zelf is opgepakt, is het de vraag of zijn directe opvolger door de rest van het kartel wordt geaccepteerd. "Zijn broer, nummer 42, neemt de leiding van zijn afdeling over. Maar het is de vraag of hij net zoveel autoriteit en leiderschap heeft en of hij weet te voorkomen dat de Zetas nu nog meer intern verdeeld en meer in een onderlinge fractiestrijd verzeild raken."

En dat is iets wat al zes tot zeven jaar aan de orde van de dag is binnen de Mexicaanse drugskartels, zegt Jelsma. "De kartelstructuren worden in feite gedestabiliseerd doordat leiders worden opgepakt of vermoord. Dat geeft veel onrust en nieuwe machtsstrijd en pogingen om gebruik te maken van verzwakking van een organisatie op een bepaald moment en het overnemen van bepaalde terreinen en belangrijke drugslijnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen