Nieuws31 jul '15 17:58

Nieuw Ebola-vaccin blijkt 100 procent effectief

Auteur: Karlijn Meinders

Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Het vaccin werd de afgelopen maanden getest op 4000 mensen in het West-Afrikaanse land Guinee.

Foto: ANP
Foto: ANP

Viroloog Ab Osterhaus denkt inderdaad dat het gaat om een doorbraak. "Wat men gedaan heeft: er is in een besmet milieu een groot aantal mensen gevaccineerd, die in contact zijn geweest met patiënten die de ziekte hebben gekregen. In eerste instantie hebben ze 50 procent van de mensen gevaccineerd en de andere 50 procent niet. Maar de resultaten waren zo goed, dat uiteindelijk iedereen gevaccineerd is. En daar zijn geen gevallen van ebola opgetreden."

Niet universeel
Nu bewezen is dat het vaccin werkt en veilig is, worden ook verplegers, artsen en kinderen gevaccineerd. Het succes wil niet zeggen dat er nu een universeel vaccin is tegen alle soorten ebola, zegt Osterhaus. "Het vaccin is gebaseerd op de lokaal circulerende stam. Maar wat er nu gaat gebeuren, en wat bijvoorbeeld ook bij de Pokken is toegepast, is dat er een ring-vaccinatie wordt gebruikt om een besmet persoon heen."

Homoloog vaccin
Mocht er ebola uitbreken in een heel ander gebied, waar dit vaccin niet werkt, dan kan er nu een compleet homoloog vaccin worden gemaakt. "Met dit vaccin zou je dat ook voor andere stammen kunnen doen. Net zoals we dat elk jaar doen met influenza."

Kritiek
Er wordt ook kritiek geuit, naar aanleiding van de bekendmaking, want waarom is dit niet al veel eerder gelukt? Volgens Osterhaus is het te verklaren. "Alle uitbraken bleven tot nu toe beperkt tot enkele honderden, maximaal duizend patiënten, waarvan er een groot aantal overleden. Daarvoor is het maken van zo'n vaccin te duur en te moeilijk. Maar nu is het virus ook een dreiging voor de rest van de wereld geworden. De les die we daaruit kunnen trekken, is dat we het toch eerder in de kiem moeten smoren."

Gerelateerde artikelen