Nieuws23 apr '12 16:34Aangepast op 24 apr '12 03:33

SGP maakte halszaak van ontwikkelingssamenwerking

Auteur: Thijs Baas

De SGP is wel degelijk geraadpleegd over de mogelijke uitkomsten van het Catshuisberaad. "Dat was ook naar aanleidingen van berichten over miljardenbezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking."

Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van Staaij van de SGP. ANP
Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van Staaij van de SGP. ANP

Daarvan gaf fractievoorzitter Kees van der Staaij het signaal richting onderhandelaars dat het kabinet niet zomaar kon rekenen op de steun van de SGP. "Dat gaat bepaald niet zomaar. Dat het onvermijdelijk is om ook aan ontwikkelingssamenwerking te komen, dat snappen wij in de gegeven politieke situatie. Maar dan moet het wel alleen tijdelijk en inhoudelijk goed onderbouwd zijn en niet zomaar een koehandel tussen partijen." 

Rutte zegde dat ook toe. "We hebben er toen ook over gesproken dat het mogelijk zou zijn om bezuinigingen te realiseren voor een lager bedrag dan oorspronkelijk de bedoeling was. En dat het ook weggehaald zou worden van de strijkstok van internationale instellingen en niet van allerlei maatschappelijke organisaties."

Bijzonder
Een demissionair minderheidskabinet maakt de huidige situatie "bijzonder", meent Van der Staaij. Eerst moeten volgens hem alle partijen nu maar even laten zien dat ze zoveel mogelijk verantwoordelijkheid nemen en met welke bezuinigingen ze het vertrouwen van de financiële markten terug denken te winnen. "Het lijkt me een uitdaging voor alle partijen om te zien welke overeenstemming er in 2013 te vinden is, om met zo breed mogelijke steun in de Kamer toch al de nodige vertrouwenwekkende maatregelen te nemen."

Nu het kabinet ook zijn ontslag heeft ingediend, is er ook in formele zin sprake van een politieke crisis en zijn verkiezingen onvermijdelijk. "Van dit minderheidskabinet is weinig meer te verwachten als het echt gaat om bezuinigingen en hervormingen."

Het mislukken van de Catshuisonderhandelingen verraste Van der Staaij wel. "Ik had sterk de indruk dat de partijen elkaar een heel eind gevonden hadden en dat het om de laatste loodjes ging. We weten dat die nog wel eens zwaar kunnen wegen, maar dat was hier wel heel bijzonder het geval." 

Gerelateerde artikelen