Nieuws23 apr '12 05:59

Ministerraad maandagochtend bijeen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De ministers en staatssecretarissen van het minderheidskabinet van VVD en CDA komen maandag bij elkaar voor een ingelast ministerraad.

Ze zullen praten over de politieke situatie die is ontstaan nu PVV-leider Geert Wilders de gedoogconstructie heeft opgeblazen en het kabinet-Rutte niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Leers ziet schaduw boven Nederland
"Er hangt een grote schaduw boven Nederland. We gaan kijken hoe dit is op te lossen." Dat zei minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie voor de ingelaste ministerraad. Hij noemde zijn gemoedstoestand 'niet bepaald vrolijk'.

Ook minister Hillen van Defensie was niet bepaald te spreken over het ingelaste overleg. Hij vindt het vooral vervelend dat zijn werk wordt afgebroken voor het overleg. "Bij Defensie ging het goed met de ombuigingen. Een knik daarin is niet goed. De problemen moeten toch worden opgelost, het is voor niemand makkelijk."

Verkiezingen voor de hand
Premier Mark Rutte zei zaterdag na de breuk in het Catshuisoverleg dat verkiezingen voor de hand liggen. De oppositie dringt daar sterk op aan. De verwachting is dat Rutte na de ministerraad naar koningin Beatrix gaat om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Het staatshoofd kan dan mogelijk later maandag advies inwinnen bij haar vaste adviseurs als de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Mogelijk ontvangt ze ook de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer voor advies.

Extra fractievergadering
Een aantal partijen houdt maandag in Den Haag een extra fractievergadering. De verwachting is dat Rutte dinsdag in de Kamer een verklaring aflegt, waarna een debat volgt. Daarna zal ook heel snel gedebatteerd moeten worden over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie in Brussel inlevert.

Gerelateerde artikelen