Nieuws24 apr '12 00:25Aangepast op 24 apr '12 03:14

Ook liefde CDA en VVD lijkt wat bekoeld

Auteur: Thijs Baas

Het CDA is klaar voor nieuwe verkiezingen, maar het zou prettig zijn als de VVD wat meer meewerkt om deze over de zomer heen te tillen.

Als het moet, dan staat er een leider voor de verkiezingen, daar twijfelt voormalig CDA-spindokter Jack de Vries niet aan. Maar iéts meer ruimte voor lijsttrekkersverkiezingen zou welkom zijn. "Dat genereert ook weer aandacht en een positieve dynamiek voor je eigen partij. Dat is ook bij andere partijen gebleken. Het is in die zin wat teleurstellend dat de partij die we buitengewoon gesteund hebben ons nu toch een beetje een hak zet door opeens te gaan pleiten voor die vervroegde verkiezingen op 27 juni."

"Aan zo'n lijsttrekkersverkiezing kunnen zeker een aantal mensen meedoen. Dan denk ik aan Sybrand van Haersma Buma, Henk Bleker, Liesbeth Spies en Marja van Bijsterveldt. Dan noem ik al vier namen die daar prima aan mee zouden kunnen doen. Maxime Verhagen en Jan Kees de Jager hebben zelf al aangegeven echt niet beschikbaar te zijn. Dat is natuurlijk jammer, maar dat is wel een werkelijkheid."

Europees Parlement
Intussen bekommeren ook de leden van het Europees Parlement zich om de Nederlandse perikelen, meldt het liberale Europarlementslid Hans van Baalen. Hoewel ze begrijpen dat Nederland in een hele moeilijke situatie zit, zal ons land echt heel snel moeten hervormen. "We zullen moeten hervormen, maar door de onbetrouwbaarheid van Wilders is dat vooruitgeschoven. We moeten nu proberen een goede begroting voort 2013 te maken met alle partijen in de Tweede Kamer die daarvoor beschikbaar zijn."

Maar dan moet iedereen nu wel even over zijn schaduw heen stappen. In de praktijk betekent dat dat de grote en minder grote partijen die bereid zijn te hervormen rond de tafel moeten gaan zitten. "Ze moeten kijken naar het pakket dat vrijdag is afgesproken en kijken of er onderdelen zijn die aanvaardbaar zijn voor een meerderheid, en dat moet kunnen. Er ligt een gematigd programma."

Wel moeten er volgens Van Baalen snel verkiezingen komen, zodat er snel een regering zit die een definitief plan kan opstellen. Een 'Kunduz-samenwerking' om toch nog tot de begrotingseis van 3 procent te komen ziet Van Baalen wel zitten. "Al die partijen begrijpen in welke situatie Nederland gekomen is en het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om daar uit te komen."

Gerelateerde artikelen