Nieuws6 okt '15 07:11

Griekenland moet haast maken met maatregelen

Auteur: Mark Hulstein

Griekenland wacht deze herfst een fikse belastingstorm. Want willen de Grieken 86 miljard euro aan noodsteun van Europa krijgen, dan zal het land vanaf nu de beloofde hervormingen moeten gaan invoeren. De ministers van Financiën van de Eurogroep werden het maandag eens over de lijst met maatregelen die Griekenland moet nemen.

Parlement Griekenland (EPA)
Parlement Griekenland (EPA)

Een van de hardste maatregelen zal de verlaging van pensioenen worden, zegt BNR-correspondent Nikos Lanser. Maar ook de verhoging van belastingen en btw-tarieven zal er flink inhakken. "Op alle mogelijke manieren wordt geprobeerd om geld binnen te harken om dat tekort aan te zuiveren. Het zal een heel scala aan problemen worden die moeten worden geconfronteerd", zegt Lanser.

De hervormingen zijn dus ingrijpend, maar de verwachting is wel dat de Griekse premier Tsipras het volk achter zich krijgt. "Men is zich bewust van het feit dat die maatregelen moeten worden toegepast. Want als de banken niet geherfinancierd worden, moeten de spaartegoeden van de mensen worden aangesproken. En dat wil natuurlijk niemand", zegt Lanser. Daarmee lijkt het er op dat de bevolking zich toch heeft neergelegd bij de hervormingen. Simpelweg omdat het moet om in aanmerking te komen voor de noodsteun.

Maar het is nog niet gedaan met de bezuinigingen, zegt correspondent Nikos Lanser ook. Want er is nog steeds een recessie van 2,3 procent. "Er is een tekort op de begroting die moet worden aangevuld. Dus het einde is nog niet in zicht. Er gloort wat hoop voor 2016. Alleen nu moet de begroting worden gemaakt en dat zal een hele harde begroting worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen