Nieuws15 jul '15 16:51Aangepast op 15 jul '15 19:09

Conceptrapport: pro-Russische rebellen schoten MH17 neer

Auteur: Karlijn Meinders

Dat meldt CNN op basis van bronnen. Die bronnen zouden het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben ingezien en hebben gelezen dat pro-Russische rebellen MH17 hebben neergeschoten.

Geert Jan Hahn volgt het MH17-dossier voor BNR, hij benadrukt nogmaals dat CNN het rapport niet zelf in handen heeft. "Ze zouden een aantal mensen hebben gesproken die wel het rapport hebben ingezien. CNN meldt ook dat het rapport niet alleen naar betrokken landen is gestuurd, zoals gebruikelijk is, maar ook naar enkele agentschappen, waaronder Boeing. Daar zou een lek zijn ontstaan. Over de mogelijke dader zou de onderzoeksraad zich eigenlijk niet uitspreken in dit onderzoek, maar nu blijkt volgens CNN dat ze er zo zeker van zijn wie het gedaan heeft, dat het toch in het rapport staat."

Te gevaarlijk
Ook Malaysia Airlines gaat niet vrijuit. "Dat heeft te maken met de discussie die is ontstaan over het luchtruim en de veiligheid", vertelt Hahn. "Over het wel of niet vliegen over conflictgebieden. Malaysia Airlines zou enkele berichten daarover in juli vorig jaar hebben genegeerd, en zou dus hebben geweten dat het niet veilig was om daar te vliegen."

Schadeclaims
Volgens advocaat Sander de Lang, die 25 nabestaanden van de MH17-ramp vertegenwoordigt, kan dit laatste nogal van invloed zijn op de schadeclaims. "De schadevergoedingen waar we nu met Malaysia Airlines over praten vallen onder het verdrag van Montreal, dat verdrag bepaalt dat Malaysia Airlines alle vergoedingen tot 140.000 euro moet betalen. Voor alles daarboven geldt een schuldaansprakelijkheid met omgekeerde bewijslast."
 
 

Kwalijk
Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP, betreurt het ten zeerste dat het conceptrapport is uitgelekt. "Je moet weten dat dit soort rapporten eerst naar partners in het onderzoek wordt gestuurd, om eventueel feitelijke onjuistheden eruit te kunnen halen."
 
 

Geen conclusies trekken
Volgens Van Bommel moet de berichtgeving rondom de ramp onomstotelijk zijn en dat kan op deze manier niet. "Ik denk dat de Kamer hier helemaal niets mee moet doen. Ik zelf wil niet op basis van een conceptrapport conclusies trekken, dan kom ik in een situatie te zitten waarin ik hier later op terug zou moeten komen. Dat is zeker in de richting van nabestaanden onverkwikkelijk."

VN-tribunaal
Eerder vandaag kwam het bericht naar buiten dat Rusland een MH17-tribunaal blokkeert. Maar de woordvoerder van Koenders laat zojuist aan BNR weten dat er nog steeds gesprekken gaande zijn met Rusland, dat de deur nog niet dicht is.

Volgens Van Bommel moet er, om Rusland toch zo ver te krijgen, in ieder geval niet met het conceptrapport worden gezwaaid. "Dit moet niet worden aangegrepen om uitspraken te doen in de beschuldigende zin aan de Russen. Ze zullen buitengewoon geïrriteerd zijn. Ze zullen redeneren: we zijn nu feitelijk al veroordeeld. Het is aan Koenders om daarop te zeggen: wij willen jullie volledige medewerking, zodat jullie verdediging in deze zaak kan worden meegenomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen