Nieuws16 jul '15 17:13Aangepast op 16 jul '15 18:52

MH17-nabestaanden klagen separatistenleider aan

Auteur: Karlijn Meinders

Een Amerikaanse advocaat klaagt separatistenleider Igor Girkin aan voor het neerhalen van de MH17. Hij vertegenwoordigt achttien families van slachtoffers. Ondertussen sprak premier Rutte met Poetin over het VN-tribunaal.

Foto: ANP
Foto: ANP

Reinout van Wagtendonk, correspondent in Amerika, vertelt dat het een beetje een dubieuze zaak is. "Want", zegt hij, "Er zaten geen Amerikanen aan boord van het toestel."

Kanttekening wet
Er zit wel een kanttekening bij deze wet, vertelt Van Wagtendonk. "Op de locatie van het incident, in dit geval Oost-Oekraïne, moeten eerst alle juridische stappen zijn genomen om de daders te achterhalen. Pas als dat niets oplevert, kan de Amerikaanse rechtbank iets doen."

Vliegtuigzaken
Het gaat volgens Van Wagtendonk om een kleine firma. "De partner van de advocaat is zijn dochter en zijn vrouw bestiert het kantoor. Hij is naar eigen zeggen gespecialiseerd in vliegtuigzaken. Hij zou ook assisteren in de zaak met Germanwings en het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Eerder diende hij al een klacht in tegen Malaysia Airlines omdat het MH17-toestel niet over conflictgebied had mogen vliegen."

Druk Rusland
Maar niemand in Amerika kent deze man echt, vervolgt Van Wagtendonk. "Hij heeft in ieder geval nooit eerder een zaak gewonnen waarbij het gaat om honderden miljoenen, wat in deze zaak het geval is."

Het zou advocaat Floyd Wisner echter niet gaan om het geld, zegt hij zelf tegen BNR:
 

Ook zou zo druk op Rusland worden uitgeoefend, zodat het land betrokken blijft bij het onderzoek.


 

Ongeloofwaardig verhaal
Advocaat Evert Wytema van het kernteam-MH17 van letselschade-advocaten, die met elkaar zo'n 160 families van slachtoffers vertegenwoordigen, denkt dat het vooral een actie van de advocaat is om cliënten te werven.
 

 

VN-tribunaal
Premier Rutte heeft ondertussen met de Russische president Poetin gebeld over de mogelijkheden voor een MH17-tribunaal van de VN. Dat tribunaal moet verdachten van 't neerhalen van MH17 berechten. Rutte wilde tegen politiek-verslaggever Jaap Jansen nog geen uitspraken doen over de inhoud van deze gesprekken.
 
 

"Omdat het dan los staat van de conclusie en politieke invloeden", vervolgt Rutte.

Verantwoordelijkheid
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg sprak over het onderwerp met minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Wat de Nederlandse regering heeft gezegd is dat het belangrijkste voor de nabestaanden is dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ramp, voor de rechter komen", zegt Koenders. "Eén van de mogelijkheden daarvoor is een VN-tribunaal. Daar moet eerst over gestemd worden door de Veiligheidsraad."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen