Kardinaal Eijk: Tweede Pinksterdag kan wel weg
Als het aan kardinaal Wim Eijk ligt, kan Tweede Pinksterdag als feestdag komen te vervallen. Dat zegt hij op BNR. De kardinaal kan zich goed voorstellen dat we in plaats daarvan 4 of 5 mei als nationale feestdag aanwijzen.
Komende maandag is het weer Tweede Pinksterdag, net als hemelvaartsdag een vrije dag met een christelijk tintje. Maar meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen idee waarom we vrij hebben met Pinksteren.
Wim Eijk, de 'baas' van de katholieke kerk in Nederland, legt op BNR allereerst even uit wat we precies vieren: “We vieren als kerk dat Jezus de heilige geest uitstort over de apostelen. Met Hemelvaart is-ie naar z’n vader teruggekeerd en hij zal terugkeren op het einde der tijden. In de tussentijd hebben we te maken met het tijdperk van de kerk die geleid wordt door de heilige geest. Voor de kerk is dat een moment waarop ze in het openbaar in Jeruzalem naar buiten treedt."
Geen vrije dag
Dan wijst Eijk op iets opvallends: "Het is vreemd, maar Tweede Pinksterdag is officieel geen feestdag van de kerk. Alleen Pinksterzondag, Eerste Pinksterdag, is volgens de kerk een hoogfeest. De kerk kent eigenlijk geen Tweede Pinksterdag. Die hebben we wel hier in Noord-West-Europa, maar ik heb in Rome gestudeerd een aantal jaren en toen moest ik gewoon op Tweede Pinksterdag naar colleges op de pauselijke universiteit. Want daar was het geen vrije dag.”
Of Tweede Pinksterdag als feestdag kan worden afgeschaft? "Het is voor katholieken geen absolute noodzaak om Tweede Pinksterdag te behouden", antwoordt hij. "Het is natuurlijk wel zo dat vanuit de Nederlandse traditie die Tweede Pinksterdag is ingevoerd en tot nu toe is behouden om het Pinksterfeest extra kracht bij te zetten, luister bij te zetten.”
Verschraalde kennis
Eijk zou het wel 'jammer vinden als de christelijke feestdagen in de algemene kalender uit beeld zouden raken'. "Dat zou ik erg betreuren. Dat de kennis van de inhoud van deze feesten danig is verdampt, dat mag ons niet verwonderen. Dat is het gevolg van een verwaarloosde catechese in de afgelopen halve eeuw en van het feit dat heel weinig mensen nog maar participerend kerkelijk leven. Als je elke zondag naar de kerk gaat en ook op de hoogfeesten hoor je natuurlijk in de preek wat er op zo’n dag wordt gevierd. Dan hou je dat bij. Maar ja, maar 5 procent van de katholieken gaat elke zondag naar de kerk. Ik kan me voorstellen dat de kennis van het geloof verschraalt als mensen tientallen jaren de kerk niet bezoeken.”
Volgens Eijk is het logisch dat christelijke feestdagen niet meer centraal staan in onze samenleving waarin steeds minder mensen naar de kerk gaan. "Maar ik heb gewoon een opdracht om het geloof te verkondigen. We moeten proberen door een goede geloofsverkondiging de feestdagen weer bekend te maken onder de mensen. Dat zou mijn insteek zijn.”
Geen protest
Van zijn kant hoeft geen protestactie te worden verwacht als Tweede Pinksterdag wordt geschrapt: “Uiteindelijk gaan wij niet over de feestdagen, die door de Nederlandse staat worden erkend. Maar goed, we zullen proberen onze stem te laten horen in het debat en de christelijke feestdagen te laten behouden.”