Nieuws1 okt '15 16:41

'Ministerie communiceert niet goed met Van der Steur'

Auteur: Mark Hulstein

Minister van der Steur wordt door zijn eigen ministerie niet voldoende op de hoogte gehouden over de kwestie Volkert van der Graaf. Dat werd, volgens BNR-verslaggerver Jeroen Stans, vandaag pijnlijk duidelijk in het debat.

Van der Steur gaf aan dat hij normaal 'het naadje van de kous' zou willen weten, maar in dit geval wist hij niet eens dat de kous een naadje had. Dit was de verklaring van de minister over de beruchte foto waar hij niks van zou hebben geweten. Ook van de onthullende uitzending van Brandpunt Reporter wist de minister niks. "Er was op dat enorme ministerie waar duizenden mensen werken helemaal niemand die heeft gezegd 'zeg Ard, let zondag even op'. Van der Steur is in het afgelopen halfjaar zelfs niet een keer geïnformeerd vanuit zijn ministerie over Van der Graaf", zegt BNR-verslaggever Jeroen Stans.

Excuses
De Tweede Kamer is verbijsterd door alle fouten die op het ministerie zijn gemaakt. De PVV drong aan op excuses en die heeft de Kamer dan ook gekregen van de minister. "Door excuses te maken is toch wel de angel uit het debat getrokken." Dit ondanks dat Van der Steur de Kamer verkeerd had geïnformeerd.

Pijnlijk voor VVD
Voor de VVD is het dossier Van der Graaf extra pijnlijk. "Het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat al vijf jaar wordt bestuurd met enkel VVD'ers aan de top, regelde de fotoshoot zelf. Dus de VVD maakt al zo'n punt van veiligheid en hardere straffen, maar de problemen bij het VVD-ministerie zijn groot en Volkert van der Graaf is vervroegd vrijgelaten. De VVD weet zich hier gewoon geen raad mee", zegt Stans. 

Meer alertheid
Om te voorkomen dat fouten als deze vaker voorkomen, gaat de minister meer scherpte en alertheid van zijn ministerie eisen. Er moet ook betere communicatie met het Openbaar Ministerie en de reclassering komen. Maar er gaan geen koppen rollen binnen het ministerie.

Gerelateerde artikelen