Nieuws17 apr '15 12:38

Zit Noord-Korea toch niet achter de Sony-hack?

Auteur: Karlijn Meinders

Wikileaks heeft honderdduizenden documenten van Sony online gezet. De bedrijfsinformatie werd vorig jaar bij een hack buitgemaakt. Door wie de hack destijds werd uitgevoerd is nu nog minder duidelijk.

Waren het dan toch niet de Noord-Koreanen? Zij werden vorig jaar nog aangewezen als schuldigen, maar nu Wikileaks de Sony-bestanden heeft gepubliceerd, is het niet meer zo zeker dat de hack door Noord-Koreanen is uitgevoerd.

Pijnlijk
Brenno de Winter, internetjournalist, zegt dat het niet heel waarschijnlijk is dat Noord-Korea de gegevens aan Wikileaks heeft gegeven. En als de informatie ergens anders vandaan komt, zou dat betekenen dat de Amerikanen veel te snel met de vinger hebben gewezen. "En dat is pijnlijk, als je zo hoog van de toren blaast."

Spionage
Voor Sony is het uitlekken van de informatie een enorme blamage. De hack vorig jaar zorgde al voor een hoop problemen. Films werden online gezet en de interne mail van de mediagigant moest er ook aan geloven. Nu kan heel de wereld allerlei belangrijke bedrijfsinformatie gewoon van het web plukken.

"De documenten geven een fantastisch beeld van hoe het bedrijf in elkaar zit. Je ziet hoe er over bepaalde films wordt gedacht, maar er staat ook bijvoorbeeld informatie in over het budget van Snowden, een film die niet door Sony is gemaakt. Je kunt lezen hoe het budget tot stand is gekomen en waar de fondsen vandaan komen. Dat dit soort spionage naar buiten komt is erg pijnlijk voor het bedrijf."

Volgens Wikileaks is dit ook meteen de reden dat de informatie nu publiek is gemaakt: zodat mensen kunnen zien hoe het er binnen Sony echt aan toe gaat. Wie er nou uiteindelijk echt achter de hack zit, moet nog blijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen