Nieuws22 apr '13 08:58Aangepast op 22 apr '13 09:38

Mossel maakt korte metten met blauwalg

Auteur: Mijke Hurkx

Worden we binnenkort verlost van de blauwalg? Ieder jaar gaan er na een beetje zonneschijn stranden dicht en zo wordt veel zomervertier verpest. Maar er is een oplossing in de maak!

En er zijn maar een paar ingrediënten nodig om het kleine beestje te behagen: "Stilstaand water, afgesloten zonder doorspoeling en het moet lekker voedselrijk zijn. Met meststoffen van bijvoorbeeld eenden en honden. Of met voedsel die eigenlijk bedoeld is voor de vissen", zegt Guido Waajen van het Waterschap Brabantse Delta. Het waterschap denkt de blauwalg de baas te kunnen zijn met een ander beestje, namelijk een mossel.

De remedie
BNR's Harmen van der Veen staat met Wouter Lengkeek van Bureau Waardenburg bij de Linievijver in Breda waar in de zomer vaak blauwalg voorkomt. Bureau Waardenburg onderzoekt en adviseert op het gebied van landschap, natuur en milieu. Er komt een grote truck aanrijden met daaraan een aanhanger met een boot vol kratten met de remedie. "We hebben 200 kratten bij ons met ongeveer 30.000 mosselen per krat, schat ik", zegt Lengkeek. En die worden in de plas gekiept.

"Hierin zitten driehoeks- en quaggamosselen, twee soorten zoetwatermosselen die erg efficiënt zijn in het filteren van water", legt Lengkeek uit. "Ze eten blauwalgen en daarnaast halen ze al het andere zweefstof ook uit het water."

Voorkomen
Het experiment met de mosselen is nieuw in Nederland, maar volgens Lengkeek kan het zuiveren heel snel gaan. "Het duurt in een aquarium met de juiste hoeveelheid mosselen maar een paar uurtjes om het water glashelder te krijgen", zegt Lengkeek tegen Van der Veen. "De mosselen gaan meteen aan het werk. We zitten nu in het voorjaar en als we nu ingrijpen zou het mooi zijn als we kunnen voorkomen dat de blauwalgengroei dit jaar op gang komt."

Wanneer een succes wordt, kan Bureau Waardenburg een grootverspreid probleem verhelpen. Spannend, vindt Lengkeek. "Er wordt op ons gelet."

Gerelateerde artikelen