Nieuws24 nov '14 15:19Aangepast op 24 nov '14 17:31

Bewijs tegen Holleeder valt tegen: slecht te verstaan

Auteur: Marjan van den Berg

Willem Holleeder hoeft niet opnieuw de cel in. Holleeder en twee anderen moesten vandaag voorkomen omdat zij worden verdacht van afpersing en mishandeling van oud-Hell's Angels-president Theo Huisman.

Het OM had Holleeder weer achter de tralies willen hebben. Maar de Haarlemse rechtbank bepaalde dat Holleeders voorlopige hechtenis wordt geschorst. Misdaadjournalist Harry Lensink (Vrij Nederland): “Omdat hij zich volgens de rechters keurig aan de voorwaarden heeft gehouden. Hij is eerder al op vrije voeten gesteld, hij heeft een bijrol in deze zaak volgens het OM. Er is niet voldoende om hem opnieuw vast te zetten.”

Het draaide allemaal om een afpersingszaak waarin Holleeder terecht staat met hoofdverdachten Danny K. en Dick V. Zij worden ervan beschuldigd voormalig baas van de Hells Angels, Theo Huisman te hebben afgeperst. De verdachten ontkennen alledrie.

Het viel misdaadjournalist Anna Korterink tijdens de zaak op dat veel geluidsopnames – het belangrijkste bewijsmateriaal – niet goed verstaanbaar waren. “Het valt inderdaad een beetje tegen qua hard bewijs. Eigenlijk is de hele zaak gestoeld op afgeluisterde telefoongesprekken en gesprekken die zijn opgenomen in verschillende locaties waar de mannen zich vaak bevonden. En die zijn verschrikkelijk slecht te verstaan. Af en toe wordt er wat afgespeeld in de rechtszaal. Vooral achtergrondgeluiden zijn er heel hard op te horen, maar het wordt niet heel duidelijk wat nou onderling gezegd wordt en daar wordt eigenlijk wel alles op gestoeld.”

Zwijgrecht
Zelf zweeg Holleeder. “Ik blijf bij mijn verklaring bij de politie. Voor de rest beroep ik mij op mijn zwijgrecht’’, zei hij. Hij staat in de afpersingszaak terecht samen met hoofdverdachten Danny K. en Dick V.

Dat er een geschil was met Huisman, gaf Dick V. in de rechtszaal wel toe. Dat werd ook duidelijk uit geluidsfragmenten van afgeluisterde gesprekken. Waarover dat ging, bijvoorbeeld geld, zoals een van de rechters vroeg, daarover hielden de drie hun kaken stijf op elkaar.

V. erkende dat hij Huisman een klap met vlakke hand op de zijkant van zijn gezicht heeft gegeven. “Ik wilde weten of hij ergens aan had meegedaan. Ik sloeg hem, omdat hij erover bleef liegen.”

Huisman heeft bij de politie verklaard dat hij niet weet waarom hij een klap van V. kreeg.

Endstra
Het is Holleeders eerste gang naar de strafrechter sinds hij in januari 2012 voorwaardelijk vrijkwam. Hij had toen zes van de opgelegde negen jaar uitgezeten in de zogeheten Kolbakzaak, die onder meer draaide om de afpersing van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen