Nieuws10 nov '14 13:37

Kaarten Endstra-zaak liggen nu weer helemaal anders

Auteur: Marjan van den Berg

Vastgoedhandelaar Willem Endstra is vermoord door één schutter, maar er stonden in totaal drie schutters klaar, zodat de opdrachtgever er zeker van kon zijn dat de liquidatie zou lukken. Dat zegt de nieuwe getuige die het OM opvoert in de moordzaak.

Deze nieuwe getuige, Hidr K., wijst ook een nieuwe verdachte aan: Ali T. Volgens K. was hij de eigenlijke schutter. Eerder zei het OM dat de Rus Namik Abassov de schutter was. Deze overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding. De andere verdachten zijn Ali N., Özgur C. en de voortvluchtige Ziya G. In het proces tegen dit drietal hield de Amsterdamse rechtbank vandaag een regiezitting.

Getuige K. legde zijn verklaringen al af in 2012, maar deze zijn nu pas in het dossier gevoegd omdat zijn bescherming niet eerder geregeld kon worden. Ook kostte het het OM tijd om ‘steunbewijs’ te vinden voor de beweringen van de getuige.

Op de schop
De verklaringen betekenen dat de zaak op de schop gaat, zegt verslaggever Harmen van der Veen. “Het is onduidelijk, de zaak begint helemaal opnieuw. En het Openbaar Ministerie denkt het op deze manier toch rond te krijgen.”

Daar denkt Nico Meijering, advocaat van Özgur C., heel anders over. Die wil het OM niet-ontvankelijk laten verklaren. Als dat zou lukken, zou dat het eind betekenen van de zaak. Van der Veen: “Het Openbaar Ministerie kan op een gegeven moment het recht verspelen om een zaak nog bij de rechter voor te brengen, omdat het te lang duurt, of omdat er steeds weer iets verandert, of omdat het een afspraak niet nakomt. Nou, dit begint er misschien wel op te lijken.”

Ali T.
Echt een heel nieuw licht werpt de nieuwe getuigenverklaring niet op de zaak, zegt journalist Harry Lensink van Vrij Nederland. “Nee, want de nieuwe getuige bevestigt de verdenkingen van het Openbaar Ministerie: dat de verdachten die al terecht staan, er inderdaad bij betrokken zijn geweest. Nieuw is, dat hij ook een schutter aanwijst, ene Ali T., die de trekker overgehaald zou hebben.”

Ali T., zegt Lensink, komt uit hetzelfde groepje als zijn medeverdachten. “Het gaat om een groepje Turkse criminelen uit Alkmaar en Amsterdam-West, die elkaar al lang kennen. Deze nieuwe mensen – de getuige en de nieuwe verdachte – hoorden daar ook bij. Zij worden nu naar voren geschoven door het Openbaar Ministerie.”

Holleeder
Wie de opdracht gaf tot de moord op Endstra blijft ook met de nieuwe getuigenverklaring onduidelijk, zegt Lensink. “Eerder is door een andere verdachte, die overigens dood is – aan een hersenbloeding overleden – gezegd dat de groep van Holleeder erachter zou zitten en dat er dus grote criminelen op de achtergrond een rol spelen. Maar goed, die man is dood en er is geen nieuw bewijsmateriaal dat richting opdrachtgevers wijst.”

De 51-jarige vastgoedman Willem Endstra werd op 17 mei 2004 geliquideerd op de stoep van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Endstra werd in de jaren voor zijn dood voor miljoenen afgeperst door Willem Holleeder.

Gerelateerde artikelen