Nieuws20 jul '12 12:58

André Kuipers: Experimenten bijna allemaal geslaagd

Auteur: Marjan van den Berg

Enigszins beduusd door de heldenontvangst, kwam astronaut André Kuipers vrijdag op Schiphol, bijna 3 weken na zijn terugkeer uit de ruimte. De onderzoeken die hij in de ruimte heeft uitgevoerd, noemde hij "een groot succes".

Het vliegtuig van Kuipers uit Houston landde iets na 8 uur 's ochtends, met de astronaut in de cockpit. Kort ervoor vloog het toestel laag over Kuipers' woonplaats Vijfhuizen. Een colonne van auto's begeleidde het toestel naar de gate, waar de brandweer een saluut bracht. In de aankomsthal vormden fans een erehaag.

"Ik heb nog niet helemaal door wat mijn missie teweeg heeft gebracht. Bij de eerste ruimtereis in 2004 was er veel aandacht, nu is het extreem'', aldus Kuipers op een persconferentie.

Experimenten
Over het onderzoek dat hij heeft uitgevoerd in de ruimte, kon hij inhoudelijk nog niets kwijt. "Het resultaat is wetenschap. Dat betekent dat een heleboel dingen verwerkt moeten worden."

Wat voor hem, als uitvoerder van de experimenten, belangrijk is, is dat hij technisch goede data heeft aangeleverd. "Ik heb begrepen dat bijna alle experimenten goed zijn verlopen. Dat is natuurlijk waarom je het doet. Nu is het wachten op de artikelen die uitkomen. Dat is de taak van de wetenschappers die deze experimenten hebben opgesteld."

Kuipers krijgt welgeteld één weekend rust met zijn familie. Maandag meldt hij zich bij zijn werkgever, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Dinsdag vliegt hij door naar Moskou, het weekend erna gaat hij terug naar Houston, waar hij 4 weken blijft.

Eind augustus is de officiële huldiging van Kuipers, op de boulevard van Noordwijk.

Gerelateerde artikelen