Nieuws6 mrt '15 14:00

Markering alle vrachtwagens scheelt 8 doden

Auteur: Bram van Dijk

Als alle vrachtwagens reflecterende contourmarkering zouden hebben, dan scheelt dat jaarlijks 8 doden en 42 ernstig gewonden in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de SWOV.

Op dit moment is het aanbrengen van die markering alleen verplicht voor nieuwe trucks.

Naast het voorkomen van slachtoffers bespaart het ook nog veel geld. "Het levert ook een financieel batig saldo van ongeveer 35 miljoen euro op", zegt Henk Stipdonk van de SWOV in een verslag van Renée van Heteren.

Elke dode is er natuurlijk een te veel, maar is het resultaat niet wat mager voor een verplichting? Stipdonk denkt van niet. "We hebben nu in Nederland 570 verkeersdoden. Als je gaat kijken waar die vallen: er zijn wel grote groepen aan te wijzen maar het is heel lastig om maatregelen te bedenken om de verkeersveiligheid voor de grote groepen ineens flink te verbeteren."

PvdA
Duco Hoogland, Tweede Kamerlid PvdA, vindt ook dat alle vrachtwagens aan de markering moeten.

Wel wil hij eerst onderzoeken welke invloed dit heeft op de transportsector. Daarna gaat hij op zoek naar een meerderheid in de Kamer.

'Moeten veel verder gaan'
Jaap Stalenburg van verzekeringsmaatschappij TVM  is ook voorstander van het plan. "Dit moet gewoon gebeuren. Klaar. Maar dat mag niet het enige zijn." Volgens hem is er veel meer te winnen op een ander terrein. "Het echte veiligheidsverhaal komt de komende jaren uit de technologie. Ik denk dat het niet irrealistisch is om tijdelijke doelen te stellen om in 2020 naar misschien wel 0 verkeersdoden in transportveiligheid te gaan."

Dus zeker moeten de markeerstickers er komen, maar:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen