Nieuws12 mrt '15 14:52

Leeftijd en ziekte De Mol medeoorzaak verkoop Talpa

Auteur: Bram van Dijk

De verkoop van Talpa aan het Britse ITV is mede-ingegeven doordat oprichter John de Mol vorig jaar een week in een ziekenhuis heeft moeten doorbrengen. Dat zegt De Mol in een persconferentie.

Vlnr CEO ITV Crozier, CEO Talpa Holding Schmitz en grootaandeelhouder Talpa De Mol. Foto: ANP
Vlnr CEO ITV Crozier, CEO Talpa Holding Schmitz en grootaandeelhouder Talpa De Mol. Foto: ANP

"Ik ben een paar maanden geleden voor het eerst ziek geworden. Voor het eerst in mijn leven heb ik een week in een ziekenhuis gelegen. En toen ik eens naar mijn agenda ging kijken kwam ik tot de conclusie dat 30 a 40 procent van mijn uren al vaststonden, elke week opnieuw, aan allemaal gestructurele vergaderingen." Dat zegt John de Mol in de persconferentie (zie onder). "Toen viel bij mij het kwartje."

Want al die vergaderingen waren nou net de reden dat hij bij productiebedrijf Endemol gestopt was. "Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen", aldus een glimlachende De Mol.

Leeftijd
In dezelfde periode kwamen er vanuit alle kanten van de wereld interesse voor het bedrijf. "Uit China, Amerika, het Midden-Oosten." Ook speelt zijn leeftijd mee. "Ik word 60 over een paar weken. Ik denk dat puur zakelijk gezien de timing ook wel goed is. Ik ben nu nog een asset van het bedrijf en als ik vijf jaar zou wachten zou ik misschien een liability worden en dat zou ik niet willen."

Een verkoop leek hem dus de beste optie.

1,1 miljard euro
Voor Talpa legt ITV direct 500 miljoen euro neer. Maar dit kan oplopen tot 1,1 miljard, zegt correspondent Lia van Bekhoven tegen BNR. "Ze zal meer uitkeren afhankelijk van de winst die Talpa de komende acht jaar voor ITV maakt.

Van Bekhoven noemt ITV 'het goedkopere, minder deftige broertje' van de BBC. "ITV zendt meer populaire programma's uit. Maar ITV valt wel onder de wet van de publieke omroep hier. Het kan niet alleen lekkere spelletjesshows uitzenden, het moet ook informatieve programma's uitzenden. Het moet journaals uitzenden. Dat doen ze ook en dat doen ze ook goed. Kwalitatief doet ITV vaak niet onder voor de BBC. Maar ITV heeft dus reclame."

Winstgevend, maar voor hoe lang?
ITV zoekt in Talpa nieuwe tv-formats en dat is de reden dat ze John de Mol hebben binnengehaald.

 

 

ITV is winstgevend op dit moment, maar zoekt naar andere verdienmodellen vanwege de breekbare advertentiemarkt. "ITV probeert zich minder afhankelijk te maken van reclame-inkomsten. Reclamegeld hier is een spoeling die steeds dunner wordt. Daarbij komt dat de inkomsten uit reclames lastig te voorspellen zijn, van jaar tot jaar."

De persconferentie:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen