Nieuws12 feb '14 13:36

Een grote pakkans, een kleine buit

Auteur: BNR Webredactie

De buit wordt steeds kleiner en de pakkans steeds groter. Het aantal overvallen in Nederland blijft spectaculair dalen, zo blijkt uit politiecijfers. 

"Het aantal overvallen in de detailhandel daalt al jaren heel erg hard", beaamt Jelger Zee van Detailhandel Nederland in gesprek met verslaggever Harmen van der Veen. Zee: "In 2009 waren er nog 991 overvallen. Vorig jaar waren dat er 422. Dat is ruim een halvering: een groot succes."

De halvering geldt ook voor Amsterdam, aldus Zee, die eraan toevoegt dat er het afgelopen jaar juist weer een stijging was te zien. "Heel erg vervelend natuurlijk, niet goed. Maar de politie en het bestuur van Amsterdam zetten daar al jaren hard op in. Wij hebben er vertrouwen in dat het daar de komende jaren verder zal dalen."

Taskforce
De belangrijkste oorzaak voor de daling? "Een paar jaar geleden is de taskforce Overvallen van start gegaan, met daarin het bedrijfsleven en de overheid", steekt Zee van wal. "Die zijn gaan kijken wat ze samen kunnen doen om het aantal overvallen terug te dringen. De winkeliers doen meer aan preventie, meer opleiding voor personeel, kijken camera's nog eens na en zorgen dat je kan pinnen. En politie en justitie zorgen ervoor dat zij sneller aanwezig zijn als er overval is en dat de wijk wordt afgegrendeld. De overvallers worden echt opgepakt en veroordeeld. Dat is een groot succes."

De overval op een winkelier levert grofweg tussen 100 en 200 euro op aan buit, zegt hij. "Dat is heel erg weinig. En de pakkans is ook heel erg omhoog gegaan. dus overvallers zouden goed moeten nadenken. Het risico is groot en de gevolgen zijn, als je in de bak zit, ook groot."

Gerelateerde artikelen